Facebook: Δεν έκρυψε ένα σχόλιο για τον Δ.Κουφοντίνα αλλά την πραγματικότητα

Facebook: Δεν έκρυψε ένα σχόλιο για τον Δ.Κουφοντίνα αλλά την πραγματικότητα

Τις προηγούμενες ημέρες εξαφανίστηκαν από το προφίλ επαγγελματιών φωτορεπόρτερ, φωτογραφίες από την συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, έπειτα από απόφαση του Facebook.

Ένα γεγονός, μια φωτογραφία, η ανάρτησή της στο Facebook με λεζάντα την είδηση και η εξαφάνισή της από το ίδιο το μέσο. Όσα έγιναν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές της εβδομάδας προκαλούν οργή και πολλά ερωτήματα.

Το ‘κατέβασμα’ αναρτήσεων άρχισε αρκετές ημέρες νωρίτερα σε διάφορα προφίλ που τάσσονταν υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα, όχι γιατί υποστήριζαν τον ίδιο αλλά γιατί ζητούσαν να εφαρμοστεί ο νόμος. Το Facebook κατέβασε αναρτήσεις και προφίλ ακόμη και νομικών και δημοσιογράφων αλλά και του γιου του, Έκτορα Κουφοντίνα. Όμως, το αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν όταν την Δευτέρα 1/3 επαγγελματίες φωτορεπόρτερ που χρησιμοποιούν το facebook ως μέσο προβολής της δουλειάς τους, είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τις φωτογραφίες τους να εξαφανίζονται γιατί “παραβίασαν τους όρους της κοινότητας”.

Επαγγελματίες που ανεβάζουν καθημερινά φωτογραφίες από τα θέματα που καλύπτουν, είτε είναι μια πορεία στο κέντρο της Αθήνας, είτε σεισμός, πλημμύρα ή φωτιά, μια συνεδρίαση στη Βουλή, έλεγχοι της αστυνομίας στο lockdown, κλειστά καταστήματα λόγω πανδημίας, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ή μια θεατρική παράσταση. Οι φωτορεπόρτερ αυτοί είδαν μηνύματα από το facebook για παραβίαση των όρων της κοινότητας όταν την περασμένη Δευτέρα ανέβασαν εικόνες από την πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι λεζάντες που συνόδευαν τις φωτογραφίες δεν περιείχαν κάποιο σχόλιο, απλώς ανέφεραν τι έγινε, πού, πότε και γιατί. Δηλαδή την είδηση.

Το Facebook όμως “διαπίστωσε” ότι αυτές οι αναρτήσεις “παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας” και τις εξαφάνισε. Το ίδιο έκανε και σε διάφορα προφίλ χρηστών που αναδημοσίευσαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Στους φωτορεπόρτερ και κάποιος χρήστες το Facebook επέβαλε και “ποινές “ αποκλεισμού για ώρες ή ακόμα και πολλές μέρες.

Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις στο Facebook, ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και μετά από μερικές ώρες το μέσο επέστρεψε τις αναρτήσεις στα προφίλ εκείνων που τις είχαν κάνει.

“Έχουμε μια λογοκρισία, από ένα μέσο που δεν ελέγχεται απο πουθενά”

Ο γγ της Ένωσης φωτορεπόρτερ Ελλάδος Βασίλης Ασβεστόπουλος είναι κατηγορηματικός: “Οι φωτογραφίες δεν είχαν ούτε αναφορά του ονόματος του Κουφοντίνα, ούτε οι φωτογράφοι έπαιρναν θέση. Έδωσαν μια λεζάντα σε μία φωτογραφία, την οποία έβγαλαν. Και ανέβασαν αυτή τη φωτογραφία στο Facebook, όπου έχουν λογαριασμό και δηλώνουν ότι είναι φωτορεπόρτερ” λέει στο News24/7.

“Το Facebook, στην ουσία, χρησιμοποιεί όλα τα προφίλ των χρηστών για να προσελκύσει και διαφημιστές. Σφετερίζεται λοιπόν το υλικό του καθενός, κερδίζει διαφημιστές από τη δουλειά του κι από πάνω τον λογοκρίνει κιόλας. Ο φωτορεπόρτερ που έκανε αυτή την ανάρτηση, πήγε κάποιου που έγινε κάτι, το απεικόνισε και το ανέβασε. Το Facebook του είπε οτι έχεις παραβιάσει τους όρους της κοινότητάς μας, διαφημίζεις την τρομοκρατία κι εγώ σου κατεβάζω την ανάρτηση και σου επιβάλλω ποινές ωρών ή ημερών. Δεν ταιριάζει με την έννοια της Δημοκρατίας . Βλάπτει και τον ίδιο τον φωτορεπόρτερ. Του κατεβάζουν το προφίλ λέγοντας του ουσιαστικά οτι είσαι φιλοτρομοκράτης. Απο πού κι ως που; Είναι και προσβλητικό προς τον άνθρωπο και μειωτικό της προσωπικότητάς του και εκμετάλλευση ενός δικαιώματος που κανείς δεν το έδωσε στο Facebook”.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του ινστιτούτου Reuters, το 57% των Ελλήνων χρηστών του Facebook, το επιλεγεί ως μέσο ενημέρωσης -τη στιγμή που μόλις το 28% εμπιστεύεται τα ΜΜΕ.

Τι απαντά το Facebook

Λίγες ώρες μετά το ΄κατέβασμα’ των αναρτήσεων, το facebook τις επανάφερε ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν ανέστειλε τις “ποινές” αποκλεισμού. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε:

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Ωστόσο, επιτρέπουμε στους χρήστες μας να συζητούν ουδέτερα για αυτά τα άτομα και να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικές με τις ενέργειές τους.

Παρόλο που σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στα συστήματά μας, αυτά δεν παύουν να μην είναι τέλεια, με αποτέλεσμα κατά περιπτώσεις να γίνονται λάθη, όπως συνέβη στην προκειμένη. Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε κατά λάθος επαναφέρθηκε, όταν αυτό διαπιστώθηκε».

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς ένας τόσο μεγάλος οργανισμός, ένας κολοσσός, που δεν γεννήθηκε χθες αλλά μετράει αρκετά χρόνια λειτουργίας, υπέπεσε σε ένα τέτοιο “λάθος”; Μέχρι πρότινος κατέβαζε αναρτήσεις που περιείχαν γυμνό (ακόμα κι αν επρόκειτο για έργο τέχνης ή ιστορική φωτογραφία). Τώρα όμως, έκοψε την πραγματικότητα, κάτι που συνέβη στο κέντρο της Αθήνας και προχώρησε με λογοκριτική μανία σε κατέβασμα δεκάδων- ίσως εκατοντάδων αναρτήσεων που απλώς αναδημοσίευσαν τις φωτογραφίες. Είναι θέμα αλγόριθμου; Κι αν ναι, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με ομοφοβικές, σεξιστικές ή ρατσιστικές αναρτήσεις χρηστών;

“Ποιος ελέγχει τον ελεγκτή;” διερωτάται ο κ. Ασβεστόπουλος. “Εδώ υπάρχει μια λογοκρισία στην οποία δεν λογοδοτεί πουθενά αυτός που λογοκρίνει” τονίζει.

Οι δίκες στη Γερμανία

Όπως αναφέρει ο γγ της ΕΦΕ, “στη Γερμανία πρόσφατα αρνητές του κορονοϊού μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής, φωνάζαν, κρατούσαν πανό, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Ανέβηκαν φωτογραφίες από αυτό το γεγονός στο Facebook και ουδείς τις κατέβασε. Γιατί να τις κατεβάσει, αφού πρόκειται για γεγονότα. Θα κατεβάσουν εάν κάποιος πάρει μία φωτογραφία και γράψει για παράδειγμα, ‘βλέπετε εμείς είμαστε περισσότεροι, άρα δεν υπάρχει covid’. Αυτή η ανάρτηση έχει το σχόλιο μέσα”.

Ο ίδιος προσθέτει οτι “στη Γερμανία υπάρχει νόμος που λέει οτι αν παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία για ρατσισμό, προσβολή προσωπικότητας, προάσπιση τρομοκρατίας κλπ, τότε υπάρχει η δυνατότητα να κατέβει κάποια ανάρτηση'”.

Ωστόσο, “έχουν γίνει δίκες για κάποιους που τους κατέβασε κάτι το Facebook και δόθηκαν αποζημιώσεις”.

“Ο φωτορεπόρτερ πάει παντού” καταλήγει ο κ. Ασβεστόπουλος. “Είναι τα μάτια του κόσμου. Η δουλειά του είναι να πάει εκεί όπου γίνεται κάτι, να βγάλει την εικόνα του και αποστολή του είναι- όπως είχε πει ο Γιάννης Μπεχράκης- να τη διαδώσει όπου μπορεί, για μην μπορεί να πει κανείς “αυτό δεν το ήξερα”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.