ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τατόι: Εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το «χαμένο» κασπώ των ανακτορικών κήπων (φώτο)

Τατόι: Εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το «χαμένο» κασπώ των ανακτορικών κήπων (φώτο)

Εντοπίστηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο το ένα από τα τέσσερα βασιλικά κασπώ που διακοσμούσαν στους κήπους του Ανακτόρου στο Τατόϊ.

​Πρόκειται για το κομμάτι της συλλογής το οποίο θεωρούνταν για πολλά χρόνια χαμένο σε αντίθεση με τα άλλα τρία που παρέμεναν στη θέση τους και βρίσκονται σήμερα υπό συντήρηση.

Για την εύρεση του χαμένου κασπώ ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά του στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να συντηρηθεί.

​Στόχος είναι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο Τατόι να επιστρέψει μαζί με τα άλλα τρία στο αρχικό του περιβάλλον.

Η κατασκευή και των τεσσάρων βασιλικών κασπώ έγινε στο Παρίσι μετά από παραγγελία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον διάκοσμο του εξωτερικού χώρου του Ανακτόρου και συγκεκριμένα του διαδρόμου που οδηγεί στην πισίνα.

​Είναι κατασκευασμένα από έξι διαφορετικά σιδερένια τμήματα, που ενώνονται με εσωτερικά στεφάνια ενώ στο άνω εξωτερικό μέρος είναι διακοσμημένα με το κεφάλι ενός λιονταριού το οποίο πλαισιώνεται από φυτικό διάκοσμο κατασκευασμένο από σμάλτο. Και τα τέσσερα κασπώ φέρουν το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’ το ένα μάλιστα από τα οποία φέρει εμφανή σημάδια από πυροβολισμούς.

Να σημειωθεί πως ίδια τεχνοτροπία αλλά και εμφάνιση έχουν δύο ακόμη κασπώ, που βρίσκονται σήμερα στον δεύτερο όροφο της Βουλής των Ελλήνων, το κτίριο που κοσμούσαν από τότε που έφθασαν από το Παρίσι στην Ελλάδα. Τέσσερα ακόμη όμοια κομμάτια, φυλάσσονται στις αποθήκες του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.