Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας: ”Το αίσθημα ασφάλειας έχει εκλείψει”

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας: ”Το αίσθημα ασφάλειας έχει εκλείψει”

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την αποδυνάμωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας  λέγοντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα το αίσθημα ασφάλειας έχει εκλείψει από τους πολίτες της Πρέβεζας.

Η έλλειψη προσωπικού, οι επικίνδυνες συνθήκες στα κρατητήρια, η αδυναμία τέλεσης 24ωρης βάρδιας, τα αναξιόπιστα οχήματα, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που επισημαίνει με επιστολή της προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πρέβεζας, το Βουλευτή Ν.Δ Ν. Πρέβεζας κ. ΤΣΟΥΜΑΝΗ Δημήτρη και τον Βουλευτή ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. ΜΠΑΡΚΑ Κωνσταντίνο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας σημειώνοντας η έλλειψη αστυνομικού Προσωπικού στην Α.Δ. Πρέβεζας σε συνδυασμό με το διετές πάγωμα των προσλήψεων, την συνταξιοδότηση αστυνομικών, τις μηδενικές μεταθέσεις στο Νομό, τις συνεχείς αποσπάσεις σχεδόν του μισού μάχιμου προσωπικού στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών καθώς και η αύξηση της εγκληματικότητας επιβάλλουν τη λήψη μέτρων με τα οποία η Α.Δ. Πρέβεζας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες αστυνόμευσης του Νομού.

Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας τους τελευταίους μήνες καμία Υπηρεσία της Α.Δ. λόγω έλλειψης προσωπικού δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει σε 24 τετράωρη βάρδια περιπολικό αυτοκίνητο με οδηγό και πλήρωμα για να εκτελέσουν βάρδια, οι ανακριτικοί Υπάλληλοι δυσεύρετοι και αν υπάρχουν εκτελούν Υπηρεσία ανά οχτωάρο όπως προβλέπεται και την υπόλοιπη ημέρα βρίσκονται σε επιφυλακή, περιορίζοντας έτσι την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή στο ελάχιστο. Κατά την εκτέλεση νυχτερινής υπηρεσίας, τα περιφερειακά τμήματα κλειδώνουν και παραμένουν αφύλακτα προκειμένου ο ένας Αστυνομικός που εκτελεί υπηρεσία να μεταβεί σε κάποιο συμβάν για να επιληφθεί.

«Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας και ενώ η χωρητικότητα αυτών είναι έως 15 άτομα, κρατούνται υπεράριθμοι κρατούμενοι (λαθρομετανάστες και ποινικοί), για χρονικό διάστημα άνω του επιτρεπόμενου. Υπενθυμίζουμε ότι στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα ή Κέντρα κράτησης Λαθρομεταναστών με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ’ αυτό, κατά συνέπεια η διαδικασία που ακολουθείται και εφαρμόζεται να είναι παράτυπη και επικίνδυνη για τους αστυνομικούς, αλλά και για τους ίδιους τους κρατουμένους. Η παραβίαση της παραπάνω διαδικασίας, πέραν της αντισυνταγματικότητας, έχει αρνητικές συνέπειες στην υγιεινή και την ασφάλεια» αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει «Από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας ενεργούνται μεταγωγές προς εγκλεισμό ψυχασθενών, ως επικινδύνων για τη δημόσια τάξη κι ασφάλεια και το φαινόμενο της μεταγωγής τους με περιπολικό, η δέσμευσή τους με χειροπέδες , η συνοδεία τους από αστυνομικό προσωπικό, ακόμη και όταν η θέα του ένστολου προσωπικού επιτείνει την ταραχή τους, αντιτίθεται στην επιταγή του αρθρ. 96 παρ.2 ν.1071/92 σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αξιοπρεπή μεταφορά των ακούσια εγκλειομένων, θεώρηση που θα συνεπαγόταν τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο (όπως προβλέπεται στα Προγράμματα Παρέμβασης στην Κρίση) και συνοδεία νοσηλευτών.

Η ΟΠΚΕ της Α.Δ. Πρέβεζας συγκροτείται από 4 άτομα, πλην όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτελούν υπηρεσία σε αυτή 2 ή 3, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται το αίσθημα τη ομάδας αλλά μίας απλής βάρδιας περιπολίας R/T. Χρησιμοποιείται συχνά ως ενίσχυση άλλων υπηρεσιών χωρίς ουσιαστικά να εξυπηρετεί τον σκοπό ίδρυσης και υποχρεωτικής ύπαρξής της από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι οι σοβαροί έλεγχοι υπόπτων ατόμων & οχημάτων και η επέμβασή της σε έκτακτες και σοβαρές ανάγκες».

Η επιστολή καταλήγει υπενθυμίζοντας πως ο αριθμός των ακινητοποιημένων οχημάτων συνεχώς αυξάνεται, καθότι δεν πραγματοποιούνται τα προβλεπόμενα «service», και τα εναπομείναντα περιπολικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., λειτουργούν αναξιόπιστα και με φθαρμένα ελαστικά, εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης των υπηρεσιακών επιχειρήσεων, αλλά και κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων και των πολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.