ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εταιρία πλήρωσε «ακριβά» τις κάμερες σε χώρους εργασίας – Επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ

Εταιρία πλήρωσε «ακριβά» τις κάμερες σε χώρους εργασίας – Επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ σε εταιρία για παράνομη εγκατάσταση καμερών σε χώρους εργασίας.

Η υπόθεση απασχόλησε την ΑΠΔΠΧ μετά από καταγγελίες ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων, τους οποίους παρακολουθούσαν σε μόνιμη βάση.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους πως κατά την παρακολούθηση, διαπίστωσαν ότι ασχολούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα και για το λόγο αυτό ζητήθηκε να παραδώσουν τις συσκευές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους!

Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε σύσταση σε αυστηρό σε εργαζόμενο για τον τρόπο που κάθονταν…

Στις έγγραφες εξηγήσεις προς την ΑΠΔΠΧ, η εταιρεία αρνήθηκε ότι βιντεοσκοπούσε τους υπαλλήλους της ή ότι χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα των καμερών για την αξιολόγηση της αποδοτικότητάς τους.

Η ανεξάρτητη αρχή έκρινε πως η τοποθέτηση των καμερών στους χώρους εργασίας, έγινε κατά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 α’ και γ’ και 5 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 λόγω της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων η οποία παραβιάζει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Εκτός από το πρόστιμο, διατάχθηκε η απεγκατάσταση των καμερών και τη διαγραφή τυχόν υλικού που είχε συλλεχθεί.

Όπως διαπίστωσε η ΑΠΔΠΧ, η εικόνα των προσώπων που βρίσκονταν στην εμβέλεια των καμερών μεταδίδονταν στην οθόνη προβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή του διαχειριστή της εταιρείας, ο οποίος είχε την τεχνική δυνατότητα να εμφανίσει στην οθόνη την πλήρη εικόνα ή να την καλύψει μαυρίζοντας την οθόνη, ανά πάσα στιγμή και με εύκολο τρόπο μέσω σχετικής ρύθμισης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ύπαρξη και μόνο καμερών σε χώρους για τους οποίους έχει ήδη κριθεί με την υπ’ αριθμ. 1/2011 Οδηγία της Αρχής ότι απαγορεύεται εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, όπως χώρους γραφείων και εστίασης, προσβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων και παραβιάζει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.