Αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου θα ζητήσει από τον ΟΗΕ ο Γκρούεφσκι

Αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου θα ζητήσει από τον ΟΗΕ ο Γκρούεφσκι

Το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον ΟΗΕ ζητώντας του να αλλάξει το υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο και να ακολουθήσει το παράδειγμα των συζητήσεων της Σερβίας με το Κόσοβο για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως είπε σε ομιλία του στην κωμόπολη Κρούσεβο, θα ζητήσει να τεθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων προσθέτοντας ότι «τον τελευταίο λόγο, θα τον έχουν πάντοτε οι πολίτες σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί».

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει ο κ. Γκρούεφσκι και στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Γκρούεφσκι επισήμανε ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια, «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Στην απάντησή του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση του κ. Γκρούεφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή, δεν προσφέρει «προστιθέμενη αξία» στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει «πλήρη πολιτική εντολή» στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς.

Ο κ. Γκρούεφσκι, στη σημερινή ομιλία του, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και δεν επιθυμεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Υποστήριξε, δε, ότι «εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.