ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Σκόπια: Στο 33,8% επί του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Σκόπια: Στο 33,8% επί του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Στο 33,8% επί του ΑΕΠ ανήλθε στα τέλη Αυγούστου 2013 το δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ, αυξημένο κατά 0,2% σε σχέση με το τέλος Ιουλίου του ίδιου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου 2013 κατέγραψε μείωση κατά 0,6% σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της ΠΓΔΜ, το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη Αυγούστου του 2013 ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς στα 2,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 16 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη Ιουλίου του 2013.

Το εξωτερικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ άγγιξε στα τέλη του Αυγούστου το 1,61 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου, ενώ το εσωτερικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο δημιουργείται κυρίως από την έκδοση εντόκων γραμματίων και κρατικών ομολόγων που αγοράζουν συνήθως οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, ανήλθε στο 1,08 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 13 εκατ..

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτίθεται, το επόμενο διάστημα, να στραφεί κυρίως στον εσωτερικό δανεισμό για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 298 εκατ. ευρώ (3,5% επί του ΑΕΠ). Από αυτά, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, τα 162 εκατ. θα εξασφαλιστούν από εσωτερικό δανεισμό.

Μερίδα των οικονομικών αναλυτών στα Σκόπια υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των δημόσιων επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δημοσιοποίησε τις προβλέψεις της για τη διακύμανση του δημόσιου χρέους κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με αυτές, το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει στα τέλη του 2016 στο 37,6%.

Σχετικά με τα αυξημένα χρέη των δημόσιων επιχειρήσεων και κυρίως για το χρέος του Ταμείου Οδοποιίας, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος της χώρας που δημοσιοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών, έχει κάνει λόγο και το ΔΝΤ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, αποστολή του ΔΝΤ θα ταξιδέψει στα Σκόπια και στις συνομιλίες που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αποτελεσματικότερου ελέγχου του χρέους των δημόσιων επιχειρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.