ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σκόπια: Οι Αλβανοί ζητούν δημοψήφισμα για ομοσπονδοποίηση (vid)

Σκόπια: Οι Αλβανοί ζητούν δημοψήφισμα για ομοσπονδοποίηση (vid)

Αρχίσανε τα όργανα στα Σκόπια αφού μετά το δημοψήφισμα της Σκωτίας οι Αλβανοί συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να έχουν τουλάχιστον Ομοσπονδία αν όχι ανεξαρτησία. Ο επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» Νεβζάτ Χαλίλι, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι- ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, που το 1970 διέταξε την ομοσπονδοποίηση του Βελγίου, ο Γκρούεφσκι να δώσει εντολή στο Κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία για την Ομοσπονδοποίηση της χώρας.

Ο Χαλίλι δήλωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, διότι, μπορεί η Συμφωνία της Οχρίδας το 2001, να σταμάτησε τη σύγκρουση, δεν  κατάφερε, ωστόσο, να παράσχει ισότητα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Την δημιουργία της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» χαιρέτισε ο πρόεδρος του  Διεθνούς Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – FNDNJ, του υποκαταστήματος των Σκοπίων, Ιντρίζ Σινάν.

«Τα αλβανικά κόμματα είναι ενεργά σήμερα στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, αλλά η πολιτική συμπεριφορά τους δείχνει ότι έχουν παραιτηθεί από τα αλβανικά αιτήματα για ισοτιμία με τους Σλάβους πολίτες ( barazi me qytetarët sllavë). Επί πολλά χρόνια οι Αλβανοί στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, εξακολουθούν να ξεγελιούνται, γιατί επί τόσα χρόνια είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, για να μην πούμε τρίτης.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στο όνομα της εθνικής ενότητας των Αλβανών σε ένα κράτος, έχασε την πραγματική αποστολή του και κατέληξε σε εξέγερση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το λέω προδοσία, επειδή κανένας Αλβανός δεν θα πάρει τα δικαιώματά του με τα όπλα, αλλά θα αγωνισθεί για την ελευθερία και εθνική ενότητα για την πατρίδα μας την Αλβανία», είπε ο Σινάν.

Ο επικεφαλής της  ανακήρυξης της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας», Νεβζάτ Χαλίλι, τόνισε ότι «εάν δεν ληφθούν οι απαιτήσεις αυτές υπόψη της κυβέρνησης, εάν αγνοηθούν από τους υπάρχοντες θεσμούς, τότε θα διοργανώσουμε στη χώρα δημοψήφισμα. Έχουμε 400 χιλιάδες υπογραφές από τους Αλβανούς των Σκοπίων», δήλωσε σήμερα ο Χαλίλι.

«Ακόμη και μετά τις σημερινές  προειδοποιήσεις της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας, οι φορείς είναι σιωπηλοί», σημειώνει το δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.