Σκόπια: «Δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου η χρήση του όρου Μακεδονία»

Σκόπια: «Δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου η χρήση του όρου Μακεδονία»

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά πως η θέση της Ελλάδας υπέρ μίας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ότι η χρήση της συνταγματικής ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπει στη Ψήφισμα 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι η διένεξη σχετικά με το όνομα της χώρας πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή και προβλέπει με ποιον τρόπο η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα αποκαλείται προσωρινά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.Το υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπει περαιτέρω και στη νομική ερμηνεία του ψηφίσματος που περιέχεται στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από την 5η Δεκεμβρίου 2011.

Συνεπώς, η πρακτική χρήσης του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης διπλωματικών σχέσεων και το πως θα αποκαλούν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας άλλα κράτη, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. 

«Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην προαναφερθείσα απόφαση του, εκφράσθηκε σαφώς υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 11, παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, να μην εμποδίζει την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η χώρα θα συνεχίσει, στο πνεύμα της καλής γειτονίας, να συμμετέχει ενεργά και με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση στη διαφορά σχετικά με το όνομα που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Από την άλλη πλευρά, δημόσιες τοποθετήσεις για άκαμπτες κόκκινες πολιτικές γραμμές και διαπραγματευτικές θέσεις δεν φανερώνουν διάθεση και ετοιμότητα για δημοκρατικό διάλογο και ανταλλαγή επιχειρημάτων προκειμένου να βρεθεί μια λύση, παρά μόνο δείχνουν πως το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να καθορίζεται στη βάση συγκεκριμένων εσωτερικών πολιτικών αδυναμιών στην Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σχετίζεται, όπως σημειώνεται, με αναφορές που περιέχονται σε πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας οι οποίες διεξάγεται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.