Επίτροπος της ΕΕ δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τις “καλές του σχέσεις” στην Ελλάδα για το Σκοπιανό!

Επίτροπος της ΕΕ δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τις “καλές του σχέσεις” στην Ελλάδα για το Σκοπιανό!

«Ύστερα από 19 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση της διαφοράς, που εμποδίζει σημαντικά τις ενταξιακές προοπτικές μίας από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες» τόνισε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ΕurActiv o επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις μου με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.

Ως επίτροπος περιφερειακής πολιτικής κατά την προηγούμενη θητεία της Κομισιόν ο Γ. Χαν ανέφερε ότι η σχέση του με την Ελλάδα ήταν πράγματι στενή, καθώς επρόκειτο για τη χώρα με τα σημαντικότερα προβλήματα την οποία επισκεπτόταν συχνά για να παρακολουθήσει την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε: «Πρώτα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην Τουρκία δόθηκε ενταξιακή προοπτική πριν πολλά χρόνια και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί αν φιλοδοξούμε να επιδεικνύουμε σεβασμό στις αρχές μας». Τονίζει δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, της Τουρκίας και της ΕΕ.

Επιπλέον, δήλωσε: «Προκείμενου να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς που αναφέρθηκαν, θα πρέπει να δούμε τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια, στη βάση ενός σαφούς οδικού χάρτη με μετρήσιμα κριτήρια, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα μπορούσαν να τύχουν στοχευμένης υλοποίησης. Το άνοιγμα όμως των εν λόγω κεφαλαίων απαιτεί ομόφωνη έγκριση των κρατών μελών, η οποία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί».

Ερωτηθείς για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Χαν απάντησε:

«Πρόκειται για μια ανοικτή διαδικασία διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει με κάθε άλλη υποψήφια χώρα. Είναι, συνεπώς στην ευχέρεια της Τουρκίας να καθορίσει το ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών από πλευράς ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να δείξει ότι δεσμεύεται για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, ισότητας των φύλων, θεμελιωδών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, εφόσον ελπίζει να προσεγγίσει στην ΕΕ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.