Τα Σκόπια ελπίζουν ότι τώρα με τον Α.Τσίπρα θα μπουν στην ΕΕ!

Τα Σκόπια ελπίζουν ότι τώρα με τον Α.Τσίπρα θα μπουν στην ΕΕ!

Η ΠΓΔΜ επί δέκα χρόνια περιμένει μπροστά από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τους Ευρωπαίους, ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε την ανάγκη ταχείας ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, όπως και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, καθώς βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Λιβύη).

Σε ερώτηση της εφημερίδας ότι «στο εξωτερικό έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την “Μακεδονία” αιώνια υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και για ποιο λόγο γίνεται αυτό» ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο, με το 80-90% του πληθυσμού να στηρίζουν την επιλογή αυτή.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009, έχει απευθύνει έξι διαδοχικές συστάσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του, όμως, όπως είπε, η Ελλάδα αντιτίθεται σε αυτό.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ απάντησε:

«Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον ερχομό μιας νέας γενιάς που ξέρει πως να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Μέχρι τώρα η ελληνική πολιτική ελίτ ήταν η τελευταία στα Βαλκάνια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως η σελίδα πλέον έχει γυρίσει παντού. Αυτό σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει πολλή δουλειά μπροστά της. Δεν έχει εκφράσει ακόμη δημόσια τις θέσεις της σχετικά με τη “Μακεδονία”. Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν αποτελούμε προτεραιότητα τους αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε στην «έλλειψη επικοινωνίας», όπως είπε, με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

«Προσπαθήσαμε να συνάψουμε συμφωνίες όσον αφορά κάποιες συνοριακές διελεύσεις ή την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, όμως δεν έχουμε λάβει απαντήσεις τα τελευταία 25 χρόνια», συμπλήρωσε ο κ.Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας είναι πολύ καλές και πως στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια ετησίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.