ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα Σκόπια δηλώνουν ότι έχουν “θωρακισμένο” τραπεζικό σύστημα!

Τα Σκόπια δηλώνουν ότι έχουν “θωρακισμένο” τραπεζικό σύστημα!

Το τραπεζικό σύστημα της ΠΓΔΜ είναι θωρακισμένο και δεν κινδυνεύει από τα συμβάντα και από μία ενδεχόμενη τραπεζική κρίση στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, Ντιμίταρ Μπόγκοβ.

Σημείωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών που ανήκουν σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, λειτουργούν με κανονικούς ρυθμούς και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο κ. Μπόγκοβ υπενθύμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ εδώ και αρκετά χρόνια έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει την έκθεση των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο περί λειτουργίας Τραπεζών οι τοποθετήσεις τους στις μητρικές τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του κεφαλαίου τους. 

Πρόσθεσε ότι πριν από δύο χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ έλαβε ένα ακόμη μέτρο, σύμφωνα με το οποίο για έκθεση πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΠΓΔΜ σε χώρες που έχουν πιστοληπτική ικανότητα χαμηλότερη από Β-, υποχρεούνται αυτά να εξασφαλίζουν καλύψεις σε ποσοστό 50%. 

Ανέφερε ακόμη ότι χθες η Κεντρική Τράπεζα έλαβε επιπλέον προληπτικά μέτρα για περιορισμούς κεφαλαιακών ροών από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα.

Λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα ο κ. Μπόγκοβ σημείωσε ότι οι κάτοχοι καρτών που έχουν εκδοθεί από μη ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα, μπορούν να τις χρησιμοποιούν για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ στην Ελλάδα, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζά τους και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν για ελληνικές κάρτες.

Σε ερώτηση για τις δύο τράπεζες ελληνικών συμφερόντων στην ΠΓΔΜ ο κ. Μπόγκοβ υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα ή ακόμη κι αν καταρρεύσει, οι τράπεζες αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

«Μια κατάρρευση των τραπεζών στην Ελλάδα θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα επηρεάσει τη Μακεδονία. Το τραπεζικό μας σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Οι τράπεζες που ανήκουν σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, είναι εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα που η λειτουργία τους διέπεται από τους νόμους της χώρας μας. Αυτοί μπορούν να αλλάξουν μόνο ιδιοκτήτη», σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ.

Οι τράπεζες με ελληνικό κεφάλαιο στην ΠΓΔΜ είναι δύο: Η Stopanska Banka, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πλέον κερδοφόρος τράπεζα στην ΠΓΔΜ και η Alpha Bank, μέλος του ομώνυμου ελληνικού τραπεζικού ομίλου, η οποία είναι τράπεζα μεσαίου μεγέθους στην ΠΓΔΜ.

Η Stopanska Banka σε σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ως ανεξάρτητη νομική οντότητα που λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΠΓΔΜ και με πλήρη σεβασμό των μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, συνεχίζει κανονικά την δραστηριότητα της, διατηρώντας την αξιοπιστία και την σταθερότητα των καταθέσεων στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Stopanska Banka σημειώνει ότι η υψηλή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητά της, που οικοδομήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο, ως εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας της Τράπεζας, θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ανακοινωθείσα απόφαση για αύξηση του κεφαλαίου της με επιπλέον 35 εκατ. ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτό, η Stopanska Banka συνεχίζει να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση της Stopanska Banka.

Τέλος, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις από πελάτες τους για διακοπές στην Ελλάδα, η οποία είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός το καλοκαίρι, για τους πολίτες της ΠΓΔΜ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.