Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι- Τριμερής συνάντηση με Ελλάδα και Κύπρο

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι- Τριμερής συνάντηση με Ελλάδα και Κύπρο

Η τρίτη τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου πρόκειται να λάβει χώρα την Τετάρτη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πραγματοποιεί από σήμερα στην Ελλάδα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. 

Συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα. Αύριο θα συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης. Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα συναντηθεί το απόγευμα την Τετάρτης με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ θα έχει συνομιλία εκτός επισήμου προγράμματος και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Την Πέμπτη ο κ. Αλ Σίσι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και μετά θα αποχωρήσει. 

Τόσο αυτή καθ’ αυτή η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, όσο και η τριμερής συνάντηση, θα περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο θεμάτων που απασχολούν και τις τρεις χώρες. Μέσα σε ένα χρόνο περίπου, έχουν προηγηθεί άλλες δύο, η πρώτη τον Νοέμβριο του 2014 στο Κάιρο και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2015 στη Λευκωσία. 

Κατ’ αρχάς, ιδιαίτερης σημασίας θέμα αποτελεί η ενέργεια και η προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας των τριών χωρών επ’ αυτού. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει τα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν από το νέο καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Επιπρόσθετα, ξεχωριστό ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η ανάπτυξη των διαπραγματεύσεων σε ότι αφορά στην οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών και ιδίως αυτή της Ελλάδας και της Αιγύπτου. 

Επιπλέον, ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί και τις τρεις χώρες είναι το προσφυγικό. Ήδη οι τρεις χώρες μέσω των υπουργών Εξωτερικών κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στην Νέα Υόρκη, έχουν ευθυγραμμιστεί στην ανάγκη εκτόνωσης της προσφυγικής κρίσης. Η συζήτηση αυτή έχει διαβαθμιστεί, καθώς μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, είναι πιο ορατή παρά ποτέ μια δραστική επέμβαση στη Συρία, η οποία μπορεί να αυξήσει τις προσφυγικές ροές. 

Στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς διαβούλευσης, αναμένεται να συζητηθούν ακόμα η ενίσχυση των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ.  Σταθερή θέση της Αιγύπτου το τελευταίο διάστημα είναι η  αναγνώριση, από πλευράς των Βρυξελλών, του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Αιγύπτου λόγω διεθνούς τρομοκρατίας, όπως και του ρόλου του Καΐρου στην αντιμετώπιση της, ιδίως μετά την τρομοκρατική ενέργεια που οδήγησε στην κατάρρευση του ρώσικου αεροσκάφους στην περιοχή του Σινά. 

Ως εκ τούτου  η διεθνής τρομοκρατία και ιδίως η απειλή του “Ισλαμικού Κράτους”, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι. Τέλος, θέματα πολιτιστικής, οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας, θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. 

Ακολουθεί το πλήρες επίσημο πρόγραμμα του Αιγύπτιο Προέδρου στην Αθήνα

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Άφιξη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Άφιξη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Άφιξη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο – Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο

Δηλώσεις στα ΜΜΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi

Άφιξη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, στο Μέγαρο Μαξίμου – Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Δηλώσεις στα ΜΜΕ του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi

Συμμετοχή του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Ελληνο – Αιγυπτιακή επιχειρηματική συνάντηση (Ξενοδοχείο Intercontinental)

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ INTERCONTINENTAL ATHENAEUM ATHENSHOTEL

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα

Διευρυμένες Τριμερείς Διαβουλεύσεις μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δηλώσεις στα ΜΜΕ του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, και  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

 Συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο.

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναχώρηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ.Abdel Fattah Al-Sisi, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.