ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Φραγκούλης Φράγκος στο ρωσικό RGRU: “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επανάληψη θερμών επεισοδίων τύπου Ιμίων και στο μέλλον”

Φραγκούλης Φράγκος στο ρωσικό RGRU: “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επανάληψη θερμών επεισοδίων τύπου Ιμίων και στο μέλλον”

Με συνέντευξη του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου τα ρωσικά ΜΜΕ φέρνουν ξανά στη δημοσιότητα την υπόθεση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την προκλητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ο κ. Φράγκος δεν αποκλείει την επανάληψη ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα τονίζει πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να καταρρίψουν τουρκικά μαχητικά αν απαιτηθεί. 

Μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού  Εξωτερικών Sergey Lavrov, μια ημέρα μετά την κατάρριψη του Su-24 από τουρκικά μαχητικά στις οποίες αναφέρθηκε στις 1500 και πλέον παραβιάσεις της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο τα δημοσιεύματα του κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου Sputnik (το οποίο μάλιστα επικαλέστηκε σχετικές αναρτήσεις του pronews.gr), τώρα ακόμη ένα ρωσικό ΜΜΕ το RGRU φέρνει το θέμα στη δημοσιότητα.

Και το φέρνει με την συνέντευξη του στρατηγού Φράγκου η θέση και η εμπειρία του οποίου στα Εθνικά θέματα είναι ξεχωριστή. Το ρωσικό δίκτυο αναφέρει τις 2244 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου το 2014 και τις 1300 το 2015 (εκ των οποίων οι 31 πάνω από ελληνικό έδαφος) διερωτάται που μπορεί να οφείλεται αυτή η τουρκική προκλητικότητα και επιθετική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας.

Διαβάστε την συνέντευξη:

RGRU: Κάθε χρόνο ο αριθμός των παραβιάσεων και παραβάσεων των οπλισμένων τουρκικών μαχητικών ανέρχεται σε χιλιάδες, ενώ επίσης συχνά τουρκικά πλοία πλέουν όχι μόνο κοντά στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Γιατί η τουρκία συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά απέναντι στην Ελλάδα;

Φραγκούλης Φράγκος: Στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι η αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο. Στην τελευταία της μυστική συνεδρίαση, που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 1920, η Οθωμανική Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε δεκτό ένα κείμενο έξι άρθρων, το οποίο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ‘Εθνικός Όρκος’ (Misak-ı Millî).

Εκεί γινόταν αναφορά για τον ‘εθνικο-απελευθερωτικό’ πόλεμο. Ανάμεσα στις περιοχές που υπήρχαν προς «απελευθέρωση» και υπαγωγής τους στον εθνικό κορμό της Τουρκίας, ήταν όλη η βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η Κύπρος και το Αιγαίο, το οποίο αφενός έπρεπε να «ξαναμοιραστεί» και αφετέρου να μετατραπεί μια «ανοικτή θάλασσα».

Στην πραγματικότητα η Τουρκία αυτό που επιθυμεί η ανασύσταση της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Αυτή είναι η κύρια αιτία για την διαρκή αστάθεια και προκλητικότητα που βιώνουμε στο Αιγαίο από την Τουρκία. Τυπικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν τα διεθνή ύδατα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι συμπεριφέρονται εντελώς επιθετικά προκαλώντας συνεχώς το ΠΝ, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας.

Όλα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία μιας «γκρίζας ζώνης» με την Άγκυρα να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν αναγνωρίζει τα ισχύοντα θαλάσσια σύνορα στην Α. Μεσόγειο. Για τον ίδιο η χώρα αυτή αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

RGRU: Το 1996 μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραλίγο να ξεσπάσει γενική πολεμική σύρραξη. Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν η Τουρκία κατέρριψε ένα ελληνικό ελικόπτερο κοντά στα Ίμια, ενώ η επίσημη εκδοχή είναι ότι κατέπεσε από μηχανική βλάβη, σκοτώνοντας τρία άτομα. Είναι έτσι;

Φραγκούλης Φράγκος: Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα.

Από την έρευνα όμως που διεξήχθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  δεν βρήκαμε κάποιο στοιχείο που να αποδίδει την πτώση του ελικοπτέρου σε εχθρική ενέργεια.

Παρόλα αυτά κανείς δεν θα διαφωνήσει με το γεγονός ότι η αιτία για το θάνατο των πιλότων του ΠΝ ήταν οι ενέργειες της Τουρκίας. Τα ελληνικά σύνορα είχαν παραβιαστεί σε εκεί νη την περίπτωση. Επιπρόσθετα οι Τούρκοι ήξεραν πολύ καλά ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες τα νησιά ανήκαν στην Ελλάδα.

Παρόμοια σοβαρά συμβάντα δε μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον.

Από την πλευρά μας τον κυριότερο ρόλο παίζει η Πολεμική Αεροπορία και ο επαγγελματισμός των πιλότων και του προσωπικού της. Όταν ήμουν Αρχηγός του Στρατού, έτυχε να πραγματοποιήσουμε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Τέτοιες ασκήσεις είχε πραγματοποιήσει το Ισραήλ και με την Τουρκία στο παρελθόν. Σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη οι οποίες ήρθε αργότερα εν γνώσει μου σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου η ΠΑ θα έχει καταστρέψει την τουρκική Αεροπορία εντός 48 ωρών. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά οι Ισραηλινοί για αυτό έχει και τη σημασία του.

RGRU: Σε μια από τις πρόσφατες δηλώσεις στα ελληνικά ΜΜΕ είπατε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή γύρω από την Τουρκία και σε περίπτωση που η Τουρκία επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας η Ελλάδα θα πρέπει να αρνηθεί. Είναι κάτι τέτοιο δυνατό μέσα στις δομές του ΝΑΤΟ:

Φραγκούλης Φράγκος:  Εάν το ΝΑΤΟ μας ζητήσει να υποστηρίξουμε την Τουρκία στο πλαίσιο του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, η Ελλάδα με δυσκολία θα συμφωνήσει.

Αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό; Πρέπει να σκεφτούμε πάνω από όλα το εθνικό μας συμφέρον. Ο καθένας γνωρίζει ότι οι τούρκοι παραβιάζουν τα εναέρια σύνορά μας και τα θαλάσσια επίσης. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις γύρω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

 Η Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Το Σεπτέμβριο του 1955 χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Το 40% σχεδόν της Κύπρου βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή και σήμερα ζούμε υπό το καθεστώς των συνεχών παραβιάσεων. Παρόλα αυτά τα γεγονότα ούτε το ΝΑΤΟ αλλά ούτε και η ΕΕ θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Η Συμμαχία, μέλη της οποία αποτελούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αρνείται να πάρει θέση. Όταν διαμαρτυρόμαστε σε επίσημο επίπεδο για την συμπεριφορά των γειτόνων μας παίρνουμε την απάντηση «βρείτε τη λύση μεταξύ σας».

Τι σημαίνει αυτό; Αν ιαι το ΝΑΤΟ θέλει να παρουσιάζεται ως ένας «μονολιθικός» οργανισμός στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Κάποια μέλη της έχουν πρόβλημα από τις συμπεριφορές κάποιων άλλων μελώ της όπως συμβαίνει με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σε οποιαδήποτε στιγμή τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Η ΕΕ από την πλευρά της ασκεί πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με το να συνεχίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μια χώρα που αμφισβητεί ανοικτά τα σύνορα της Ελλάδας και υποστηρίζει την κατοχή της βόρειας Κύπρου.

RGRU: Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας στην Συρία από την στρατιωτική οπτική της Ελλάδας;

Φραγκούλης Φράγκος:  Αυτό που κυρίως φοβάται η Άγκυρα είναι η δημιουργία μιας εκτεταμένης κουρδικής αυτονομίας.

Έτσι προσπαθούν να «φλερτάρουν» με ορισμένες οργανώσεις των Κούρδων. Το παρόν διάστημα οι τούρκοι έχουν δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν Massoud Barzani και δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την ISIS.

Οι Τούρκοι δεν αγοράζουν πετρέλαιο μόνο από την ISIS αλλά και από τον Barzani.

Τελευταία απαράδεκτο περιστατικό αυτό της τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ Στην Άγκυρα επικαλούνται το λόγο της εισβολής ότι το έκαναν για να βοηθήσουν του Κούρδους για να πολεμήσουν την ISIS.

Αλλά το ερώτημα είναι: Γιατί να στείλεις μαζί με τους υποτιθέμενους εκπαιδευτές και βαρύ υλικό συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης; Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν οι Τούρκοι είναι να διασφαλίσουν μόνιμη δυνατότητα πρόσβασης στα πετρέλαια της Μοσούλης. Στα πετρέλαια του Ιράκ. Αυτός είναι ο στόχος τους. Ταυτόχρονα θέλουν να δημιουργήσουν μια «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στα σύνορα του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας. 

Ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι πλέον μια διαμάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλά Άσσαντ και στους αντικαθεστωτικούς. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι μάχονται εναντίον όλων. Ο Άσσαντ, η Χεζμπολά,  το FSA, η ISIS, οι Κούρδοι, οι Τούρκοι, το Ιράν και η διεθνής συμμαχία. Επιπρόσθετα η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία χρησιμοποιούν τους ισλαμιστές και τους Κούρδους εναντίον του Άσσαντ.

RGRU: Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία ήρθε αντιμέτωπη με μια κραυγαλέα και επιθετική συμπεριφορά από την Άγκυρα με την κατάρριψη του Su-24. Η Μόσχα μετέβαλλε δραματικά την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και επέβαλλε οικονομικές κυρώσεις. Πως αξιολογείτε το μέλλον της Ρωσο-τουρκικής αυτής αντιπαράθεσης;

Φραγκούλης Φράγκος:  Η πολιτική της Τουρκίας πάντα έμοιαζε με την συμπεριφορά των αλεπούδων.

Εάν η Ρωσία τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία, η τελευταία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Για παράδειγμα προσφέρθηκε να πληρώσει αποζημίωση για το καταρριφθέν αεροσκάφος κ.α.

Μέχρι και πρόσφατα η Ρωσία εκλάβανε την Τουρκία ως ένα εταίρο, αλλά αυτό ήταν λάθος. «Δεν μπορεί να εμπιστεύεσαι τους Τούρκους», έλεγε ο παππούς μου, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από την εποχή της μικρασιατικής καταστροφής όταν ήταν ενταγμένος στα λεγόμενα τάγματα εργασίας.

Αυτό πού έχει γίνει, είναι το αδιέξοδο της πολιτικής της Άγκυρας. Έχει διαταράξει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά της κράτη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, τη Συρία, και τελειώνοντας με το Ισραήλ και το Ιράν.  Αυτό οδηγεί τους Τούρκους σε απομόνωση. Αλλά η πολιτική του Ερντογάν με τα ισλαμικά ερείσματα την οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή και πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη κανείς να αναμιχθεί σε αυτό.

RGRU: Το 2016 είναι έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;

Φραγκούλης Φράγκος:  Οι χώρες μας μοιράζονται την ορθοδοξία, τον πολιτισμό, και κοινές αξίες. Ο ελληνισμός έχει παίξει ένα σημαντικότατο και πρωταγωνιστικό ρόλο με την διάδοση της Χριστιανικής θρησκείας και η Ρωσία έστειλε στην Ελλάδα αμέσως μετά την επανάσταση τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, οι οποίοι αναζωογόνησαν τον Ελληνισμό. Θα ήταν ίσως λάθος να πω ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό εχθρό. Θα μπορούσα να πω όμως ότι αντιμετωπίζουμε μια μη φιλική χώρα και η Ελλάδα προβλέπει πάντα σε μια ρωσική στήριξη καθώς η Τουρκία είναι μια πραγματική απειλή για την ασφάλειά μας.

Αλλά για να επιβιώσει η Ελλάς, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό στράτευμα. Και για να έχουμε ένα ισχυρό στράτευμα χρειαζόμαστε μια εξίσου ισχυρή οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει κάτω από τον πλήρη έλεγχο της «Τρόικα» οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν την δημιουργία μιας αυτάρκους πορείας  της ελληνικής οικονομίας.

Η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα, για παράδειγμα μέσω της άρσης του εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην ε.ε. σε ότι αφορά τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, έτσι ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην ρωσική αγορά.

Άλλωστε οι αγρότες μας έχουν υποφέρει εξαιτίας της αντι-ρωσικής πολιτικής της Ε.Ε. με την οποία και δεν συμφωνούν. Επιπρόσθετα εάν λάβουμε υπόψη τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον ρωσικό τουρισμό, αυτός θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί προς την Ελλάδα  και αυτό θα είχε θετικές επιπτώσεις για την οικονομία μας.

Σε ότι αφορά την πολιτική στήριξη, αναμφισβήτητα η Αθήνα περιμένει την υποστήριξη της Μόσχας στις ελληνο-τουρκικές διαφορές τόσο στην Κύπρο όσο και στο θέμα του Αιγαίου.  

RGRU: Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει εκτός από οικονομικά προβλήματα και ένα τεράστιο κύμα μεταναστών. Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή την κρίση και ποιους λόγους βλέπετε να συμβαίνει όλο αυτό;

Φραγκούλης Φράγκος:  Η χώρα μου η Ελλάδα όσο και το σύνολο της Ευρώπης αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων. Μόνο μέσω της Ελλάδας πέρασαν 850.000 αλλοδαποί. Πολλοί α΄πο αυτούς θέλουν μόνο να επιβιώσουν και υποφέρουν. Πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη και να τους βοηθήσουμε.

Αυτό όμως εγείρει πολλά ερωτήματα όπως γιατί η ΕΕ πιέζει μόνο την Αθήνα μεταθέτοντας σε αυτή την ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν και την ίδια ώρα δίνει 3 δισ. € στην Τουρκία που δεν κάνει τίποτα για τον περιορισμό των εισόδων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για τις αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό ο καταλληλότερος για να απαντήσει είναι οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πρέπει να κατανοήσουν τα λήθη που έκαναν στην περιοχή Σαντάμ, Καντάφι, Μουμπάρακ, Άσσαντ, για να αναφέρω μερικά από αυτά. Αυτπο που δημιούργησαν είναι μια «σταθερή αστάθεια» στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, από την υποφέρουν όλοι και η Ελλάδα μεταξύ αυτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.