Μάθιου Νίμιτς: «Σημαντικό βήμα» το Μνημόνιο Κατανόησης για Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Μάθιου Νίμιτς: «Σημαντικό βήμα» το Μνημόνιο Κατανόησης για Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, το Μνημόνιο Κατανόησης που η Ελλάδα πρότεινε στην ΠΓΔΜ για συνυπογραφή.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια το εξετάζει σοβαρά (σσ το Μνημόνιο Κατανόησης) και νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις δύο πλευρές να αναλύσουν προσεκτικά την εξέλιξη των γεγονότων και να δούμε πώς θα προχωρήσουν από εδώ και στο εξής. Για μένα, το πιο συνετό σε αυτό το στάδιο είναι να μη μιλάω σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προτίθεμαι να υπεισέλθω στα περαιτέρω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν μια κυβέρνηση προτείνει κάτι, πρέπει να περιμένουμε την απάντηση από την άλλη πλευρά και να δούμε αν κάτι τέτοιο αποτελεί τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο» πρόσθεσε ο κ.Νίμιτς, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, στις 3 Οκτωβρίου, πρότεινε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αναφέρει ότι έχει ετοιμάσει την απάντηση της στο Μνημόνιο Κατανόησης που πρότεινε η Ελλάδα και θα την επιδώσει σύντομα στην ελληνική πλευρά.

Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι σε μερικούς μήνες μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αν οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας επιδείξουν την απαραίτητη βούληση.

Σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), για την υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι κάθε απόφαση του ΔΔΧ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όμως, όπως πρόσθεσε, η διαδικασία μεσολάβησης μεταξύ των δύο μερών (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) για το θέμα του ονόματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, απαιτεί διμερή διάλογο για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο ζήτημα αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.