Τα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών διεκδικούν και βουλγαρικά εδάφη

Τα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών διεκδικούν και βουλγαρικά εδάφη

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ είναι πεπεισμένος ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει αφού επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει σχετικά η σλαβική των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.

Ένα από τα προβλήματα τα οποία επισημαίνει ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών είναι τα σχολικά βιβλία ιστορίας των Σκοπίων,  στα οποία παρουσιάζεται ότι η Βουλγαρία κατέχει έδαφος του σλαβικού κράτους. (Θέτοντας έτσι θέμα εδαφικών διεκδικήσεων).

«Τα Σκόπια περιμένουν την υποστήριξη της Βουλγαρίας για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποστήριξη αυτή εξαρτάται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   η οποία θα αποφασίσει σε ενάμισι μήνα. Είναι σαφές ότι μέσα σε ενάμισι μήνα δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί το περιεχόμενο των ιστορικών βιβλίων, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή του Πιρίν παρουσιάζεται ως ‘κατεχόμενη’ από τη Βουλγαρία και ότι ανήκει στα Σκόπια και ο λαός αυτής της περιοχής είναι αποκομμένος από το λαό τους», δήλωσε  ο Μλαντένοφ.

Ωστόσο,  από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, επανέλαβε τη θέση του ότι η ιστορία θα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς.

«Νομίζω ότι είχαμε συμφωνήσει με την ιδέα ότι η ιστορία θα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς. Νομίζω ότι αν επιμείνουμε σε αυτήν την αρχή, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας», τόνισε ο Πόποσκι αποφεύγοντας να αναφερθεί στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων των Σκοπίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.