ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

“Τα χρήματά μας πηγαίνουν στην Ελλάδα”!

“Τα χρήματά μας πηγαίνουν στην Ελλάδα”!

Σε μεγάλη εκροή κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια προς τις μητρικές εταιρίες τους, είχε αναφερθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ Ντιμίταρ Μπόγκοβ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των Σκοπίων είχε υποστηρίξει ότι μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του 2012 καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων προς γειτονική χώρα (την οποία δεν κατονόμασε), ίση με το 1% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ. Δεδομένου ότι το ΑΕΠ των Σκοπίων είναι 7 δισ.ευρώ, οι Σκοπιανοί υπολόγισαν την εκροή στα 70 εκατ.ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της εκροής κεφαλαίων κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους ανήλθε στα 70 εκατ.ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπόγκοβ είχε υπογραμμίσει ότι εκτός του τραπεζικού τομέα, στην ΠΓΔΜ όλες οι άλλες επιχειρήσεις των άλλων δραστηριοτήτων μπορούν ελεύθερα να προβαίνουν σε εκροή κεφαλαίων, καθώς κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τη νομοθεσία περί συναλλάγματος και από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υπογράψει η FYROM.

Στο θέμα επανήλθε ο υπουργός Οικονομικών των Σκοπίων Ζόραν Στάβρεσκι, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα ανεχθεί ενέργειες ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ να δανείζονται κεφάλαια από τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους, προς ενίσχυση αυτών. «Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην γίνονται εκροές κεφαλαίων προς ξένες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Αυτή είναι μια νέα τάση, την οποία δεν θα επιτρέψουμε να κλιμακωθεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια) να παίρνουν δάνεια από τράπεζες στη Μακεδονία και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους εταιρίες στην Ελλάδα», είπε ο κ.Στάβρεσκι.

Ωστόσο, από κανένα σημείο των αρχικών δηλώσεων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των Σκοπίων δεν προέκυπτε ο ισχυρισμός του Σκοπιανού υπουργού Οικονομικών, ότι δηλαδή ελληνικές επιχειρήσεις παίρνουν δάνεια από τα Σκόπια και μεταφέρουν την ρευστότητα στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την σκοπιμότητα της προειδοποίησης του κ. Στράβεσκι.

Ο υπουργός Οικονομικών της FYROM ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα των Σκοπίων λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης, ζητώντας από τις εμπορικές τράπεζες της ΠΓΔΜ να αυξήσουν τα αποθεματικά τους όταν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις στη χώρα τα οποία αυτές μεταφέρουν στις μητρικές τους. Τέτοιου είδους δάνεια, σύμφωνα με τον κ.Στάβρεσκι, ενέχουν κίνδυνους, καθώς καταλήγουν σε χώρα «με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση».

Ο υπουργός Οικονομικών των Σκοπίων προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι διατεθειμένη να προβεί σε ελέγχους, αν θεωρηθεί απαραίτητο, για να διερευνηθεί αν γίνονται εκροές κεφαλαίων και με άλλους τρόπους από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.