ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Μηδενική αύξηση του ΑΕΠ των Σκοπίων προβλέπει το ΔΝΤ

Μηδενική αύξηση του ΑΕΠ των Σκοπίων προβλέπει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ θα σημειώσει μηδενική αύξηση το 2012, ενώ το 2013 θα αυξηθεί κατά 2% ως αποτέλεσμα της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και των δημόσιων έργων υποδομής.

Η εκτίμηση αυτή περιέχεται στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για μηδενική αύξηση του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ για το 2012 συμπίπτει με την πρόγνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα, στις προβλέψεις της για την πορεία των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ το 2013 θα είναι της τάξεως του 1%. Στα συμπεράσματα της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ αναφέρεται ακόμη ότι η κεφαλαιοποίηση και η ρευστότητα των τραπεζών στην ΠΓΔΜ είναι ικανοποιητικές, ενώ επισημαίνεται ότι η αναγνώριση από τη μεριά του δημόσιου των καθυστερούμενων οφειλών του προς τον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας είναι η εμβάθυνση της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στη χρηματοδότηση της χώρας από τις ξένες αγορές και στη ρευστότητα των τραπεζών από την ΠΓΔΜ.

Η επόμενη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην ΠΓΔΜ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2013.

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην ΠΓΔΜ πως η διοίκηση του ΔΝΤ θα προτείνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης (Post-Program Monitoring) και αυξημένης επιτήρησης της οικονομίας της χώρας, το οποίο προορίζεται για όλες τις χώρες -μέλη του ΔΝΤ που συνεχίζουν να έχουν σημαντικές εκκρεμότητες απέναντι στο Ταμείο, μετά και τη λήξη των σχετικών συμφωνιών τους.

Η τρέχουσα συμφωνία που έχει η ΠΓΔΜ με το ΔΝΤ λήγει στις 18 Ιανουαρίου του 2013. Η ΠΓΔΜ είχε υπογράψει τον Ιανουάριο του 2011 συμφωνία με το Ταμείο διετούς χρονικής διάρκειας, με την οποία δανείστηκε, τον Μάρτιο του 2011, 220 εκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο αυτό σε οχτώ δόσεις, από τα μέσα του 2014 έως τα μέσα του 2016.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.