ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τουρκική αεροναυτική αρμάδα απλώνεται στην Α.Μεσόγειο – Απογειώθηκαν τουρκικά μαχητικά και E-7T AEW&C

Τουρκική αεροναυτική αρμάδα απλώνεται στην Α.Μεσόγειο – Απογειώθηκαν τουρκικά μαχητικά και E-7T AEW&C

Τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από λίγο με τουρκικά μαχητικά F-16C/D της 132 και 152 μοίρας να απογειώνονται για την Α.Μεσόγειο συνοδείας E-7T AEW&C. Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό ασκήσεις με πραγματικά πυρά ξεκίνησαν οι ΤΕΔ και στη Ν.Τουρκία.

Η Τουρκία έχει αποστείλει στην περιοχή περί τα 10 πολεμικά σκάφη, καθώς και αρκετά αεροσκάφη.

Εξάλλου, το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» αναμένεται να καταπλεύσει προκλητικά στα ανοιχτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις θα πάρουν την σκυτάλη από τους Ρώσους, διεξάγοντας αεροπορικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Ρωσία με το καταδρομικό κλάσης Slava “Marshal Ustinov” (055) με τους 64 S-300F έλαβε θέσεις μάχης Νότια της Βρετανικής βάσης του Ακρωτηρίου μπλοκάροντας όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες τον εναέριο χώρο στην περιοχή.

Οι Βρετανοί μιλούν για άτυπο “No fly zone” γύρω από την βάση τους και τονίζουν πως σε αυτό συμμετέχουν ακόμη 2 ρωσικές φρεγάτες.

2 RAF Tornado GR.4s και 2 Typhoon FGR.4s μαζί με ένα Voyager KC.3 αναγκάστηκαν να κάνουν κύκλους προκειμένου να αποφύγουν την ρωσική Ζώνη και να προσγειωθούν στην βάση τους

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν πως η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα έχει προκαλέσει αλλαγές σε όλες τις εμπορικές πτήσεις προς το Ισραήλ. Πρόκειται για “μαζικές ασκήσεις για πρώτη φορά στην Α.Μεσόγειο” όπως ανέφεραν

Προς το παρόν, η Ρωσική Αεροπορία σφυροκοπά με Su-24M2s και Su-34 τις βάσεις των ανταρτών στην Ιντλίμπ της Συρίας ενώ η Ρωσία μετέφερε επιπλέον Su-30SM από την Κριμέα στην αεροπορική βάση Hmeimim στην Λαττάκεια.

Και τα 3 Su-35S έχουν απογειωθεί από την ρωσική βάση για να προστατέψουν τα 3 Su-34s, 4 Su-24M2s, ένα A-50U, ένα Il-20M, ένα Il-38N. Στην ίδια περιοχή πετά αυτή τη στιγμή και ένα Tu-142M3.

Για πρώτη φορά η Ρωσία, μέσω των διαδικασιών που αναγνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματα και τις περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέσμευσε για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των ακτών της Τουρκίας.

Πρόκειται για περιοχή που φτάνει πολύ κοντά στο ακρωτήρι του Κορμακίτη στην κατεχόμενη Κύπρο και καλύπτει μια έκταση 4.400 τετρ. χιλιομέτρων εκτεινόμενη δυτικά μέχρι το ύψος του ακρωτηρίου του Ακάμα και βόρεια μέχρι τα ανοικτά του τουρκικού θέρετρου Αναμούρ.

Δεσμεύτηκε, πάντα με την ίδια Navtex για ασκήσεις και η περιοχή που τα τελευταία χρόνια συχνά-πυκνά δεσμεύει η Ρωσία για ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και απέναντι από την Ταρτούς της Συρίας, που επίσης περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, για πρώτη φορά, μέσω της ίδιας Navtex, δεσμεύτηκε για ασκήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, περιοχή κοντά στις νότιες ακτές της Κύπρου, έκτασης 4.300 τετρ. χιλιομέτρων περίπου παράλληλα με τις ακτές από τη Λάρνακα μέχρι και τη Λεμεσό.

Πρόσθετα, δεσμεύτηκε δεύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, η οποία επικαλύπτεται και με Notam Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλες τέσσερις περιοχές –που εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου, περιλαμβάνονται στην ίδια Navtex, που να σημειωθεί ότι δημοσιεύτηκε και μέσω του διεθνούς συστήματος ειδοποιήσεων προς ναυτιλομένους για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Navarea III).

Όλες οι δεσμεύσεις έγιναν με Navtex που κοινοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία και το διεθνές σύστημα Navarea III και περιλαμβάνουν περιοχές ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σε ορισμένες τις περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση πυρών, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει μέχρι σε ένα υψόμετρο ασφαλείας μεγάλες περιοχές του FIR Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα της μαζικής παρουσίας τόσων πολλών αεροσκαφών στην περιοχή, έχει απαγορεύσει πτήσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε πολλές περιοχές, ενώ με σειρά Notam έχει κλείσει και σημαντικό αριθμό νοητών σημείων διέλευσης υπερπτήσεων για λόγους ασφάλειας για τις επόμενες μέρες.

Στον αντίποδα, στην περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα κοντά στην Σύρο, εντοπίζονται αρκετά πλοία του αμερικανικού ναυτικού, μονάδες οι οποίες κατευθύνονται προς την περιοχή της Α. Μεσογείου, ενώ έντονη είναι και η παρουσία μονάδων επιφανείας του γαλλικού και βρετανικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί στέλνουν στην περιοχή και το υποβρύχιο USS Newport News (SSN-750) κλάσης Los Angeles. Πριν λίγο απέπλευσε για την Α.Μεσόγειο.

Δείτε τις εικόνες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.