ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Βερολίνο για πολεμικές αποζημιώσεις: «Το θέμα έχει κλείσει» – Bild: «Δε θα πάρετε ούτε ευρώ»!

Βερολίνο για πολεμικές αποζημιώσεις: «Το θέμα έχει κλείσει» – Bild: «Δε θα πάρετε ούτε ευρώ»!

«Ομοβροντία» γερμανικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων για τις πολεμικές επανορθώσεις μετά τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα θέσει θέμα στην επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα στις 11 και 12 Οκτωβρίου.

Με δηλώσεις τύπου «δεν είδα δεν ξέρω» και δημοσιεύματα «δεν πρόκειται να πάρετε ούτε ένα ευρώ», το Βερολίνο επιχειρεί να καταδείξει τις προθέσεις του σχετικά με το θέμα.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει στη βασική γραμμή του Βερολίνου, ότι δεν υπάρχει θέμα, ότι αυτό έχει ρυθμιστεί, (με την σύμβαση του 1960 τουλάχιστον σε ότι αφορά το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο του 1942 των 11 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές), ή ότι τέλος πάντων για το Βερολίνο δεν υφίσταται θέμα, γιατί το Βερολίνο πάλι το έχει κλείσει απο… μόνο του.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, και σημείωσε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της διατύπωσης νέων αξιώσεων από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε:

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

Άγνοια εν τω μεταξύ δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει συνεννόηση της ελληνικής με την πολωνική κυβέρνηση για την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Bild: «Ούτε ένα ευρώ»

Καμία διάθεση δεν έχει η Γερμανία ώστε να δώσει έστω και ένα ευρώ στην Ελλάδα ως αποζημίωση για την Γερμανική κατοχή.

Αυτό αναφέρει η Bild σε δημοσίευμά της για την επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα στις 11 και 12 Οκτωβρίου, η οποία τονίζει πως ο Γερμανός πρόεδρος τον έχει κλείσει κάθε συζήτηση για τις ελληνικές αξιώσεις.

Στα πιο… θεωρητικά και γενικά φυσικά θα τιμήσει την μνήμη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στην κατοχή και εκτελέστηκαν αφού θα επισκεφθεί το παλιό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου.

Αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί συμφωνία για τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, κάτι που η Γερμανία μέχρι τώρα έχει κάνει μόνο σε Γαλλία και Πολωνία.

Ωστόσο… στο δια ταύτα μάλλον δεν «ψήνονται» και πολύ, αφού όπως αναφέρει η Bild δεν υπάρχει διάθεση ικανοποίησης των Ελληνικών απαιτήσεων για αποζημιώσεις 376 δις ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι αυτό γιατί ο κ. Σταϊνμάιερ δηλώνει πως και στην χώρα μας θα υποστηρίξει την πάγια γερμανική θέση, ότι δηλαδή για τη χώρα του το ζήτημα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.