ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Kι ο εκπρόσωπος του Ζάεφ δεν θέλει να τραγουδάμε το «Μακεδονία ξακουστή»: «Δεν είναι ωφέλιμη ενέργεια»

Kι ο εκπρόσωπος του Ζάεφ δεν θέλει να τραγουδάμε το «Μακεδονία ξακουστή»: «Δεν είναι ωφέλιμη ενέργεια»

Χθες μετά την υπουργό Άμυνας και ο εκπρόσωπος του Ζάεφ με αποκλειστική δήλωση στο Star ζητά να καταργηθούν τα τραγούδια και τα συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στην ερώτηση του Star «είναι θέση της κυβέρνησης σας να καταργηθούν τα τραγούδια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας;» απαντά ο Μίλε Μποζνιακόφσκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ: «Ενέργειες οι οποίες βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από το πνεύμα φιλίας της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ωφέλιμες για τις δυο χώρες».

«Η συμφωνία των Πρεσπών συνεισφέρει άμεσα στην περιφερειακή και ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια και ως έγγραφο συμβάλλει στην εδραίωση των ευρωατλαντικών προοπτικών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα η Ραντμίλα Σεκέρινσκα, αν. πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ επιμένει σε δηλώσεις της ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα δεν βοηθάνε τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Όπως επισημαίνουν διεθνολόγοι αλλά και εκπρόσωποι Παμμακεδονικών Ενώσεων, «οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να ακούν τον ύμνο της Μακεδονίας γιατί συμβολίζει την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Βούλγαρους, ενώ σύμφωνα με το δικό τους ανιστόρητο αφήγημα, στους Βαλκανικούς πολέμους “η Μακεδονία κόπηκε στα τρία”.

Υπενθυμίζεται ότι σάλος έχει προκληθεί και για την αποβολή μαθητών επειδή τραγούδησαν το άσμα αυτό, αν και όπως ειπώθηκε τελικά η τιμωρία τους ήλθε επειδή έφυγαν από τον σχηματισμό στην παρέλαση.

Ιστορία του τραγουδιού

Η ακριβής προέλευση του τραγουδιού δεν είναι γνωστή… Η ταυτότητα του δημιουργού του δεν φανερώθηκε ποτέ.

«Μπορεί να θεωρηθεί και δημοτικό τραγούδι γιατί έμεινε στην παράδοση χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για τον στιχουργό του. Χρονολογείται μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ήταν νωπά τα γεγονότα, εξ’ ου και το έδιωξες τους Βούλγαρους. Βέβαια ο στίχος αυτός άλλαξε αρκετές φορές μέσα στα χρόνια, εξηγεί ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, εθνολόγος.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο χορός του εμβατηρίου εντάχθηκε στον κατάλογο των ελληνικών εθνικών χορών κι έκτοτε άρχισε να διδάσκεται σε σχολεία όλης της Ελλάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Δυτική Μακεδονία βασίζεται στα βήματα του ράικου του πιο γνωστού χορού με προσθέσεις βημάτων. Ενώ σε Ανατολική Μακεδονία διαφορετική εκδοχή, όμοια με αυτήν που είχε πρωτο-αρχίσει να διδάσκεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.