Το ΣτΕ αποφασίζει στις 21 Ιανουαρίου για την ντροπιαστική μεταβίβαση των μνημείων στο Υπερταμείο

Το ΣτΕ αποφασίζει στις 21 Ιανουαρίου για την ντροπιαστική μεταβίβαση των μνημείων στο Υπερταμείο

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την μεταβίβαση των μνημείων της χώρας στο Υπερταμείο.

«Στις 21 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΑ για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο» ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «δυόμιση περίπου μήνες μετά την πρώτη ταυτοποίηση ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Τσακαλώτου-Υπερταμείου με τα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξαίρεση από τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ακινήτων απαλλοτριωμένων για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτιρίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ».

«Η κυβέρνηση, παρά την απροθυμία της, θα χρειαστεί άμεσα να προχωρήσει σε θεσμικές κινήσεις, καθώς η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 21 Ιανουαρίου 2019. Ως τότε ο υπουργός Οικονομικών είτε θα πρέπει να έχει εξαιρέσει θεσμικά τα μνημεία και τα κτίρια αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ είτε να έρθει στο ΣτΕ και να υπερασπιστεί την μεταβίβαση που έχει υπογράψει ο ίδιος» προσθέτει ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του και -μεταξύ άλλων- ζητά:

«Την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

Την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών ή μέρους των ακινήτων αυτών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 προς την ΕΤΑΔ ΑΕ και οποιαδήποτε συναφή εταιρεία ή οργανισμό στο διηνεκές. Το ίδιο να ισχύσει και για τυχόν άλλα παρόμοια ακίνητα που θα αποκαλύπτονται ή θα χαρακτηρίζονται στο μέλλον, συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.