Εμπλοκή στην Συμφωνία των Πρεσπών; – Ανησυχούν στην κυβέρνηση για τη νομιμότητα της ρηματικής διακοίνωσης ελέω… Ιβανόφ

Εμπλοκή στην Συμφωνία των Πρεσπών; – Ανησυχούν στην κυβέρνηση για τη νομιμότητα της ρηματικής διακοίνωσης ελέω… Ιβανόφ

Υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση διότι ναι μεν έλαβε την ρηματική διακοίνωση από την Βουλή των Σκοπίων αλλά δεν επαρκεί δίοτι τα έγγραφα δεν έχουν υπογραφτεί από τον πρόεδρο της χώρας Γ.Ιβανόφ.

Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα δεν έχουν ακόμα πραγματική ισχύ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αίτημα στο ΝΑΤΟ να καθυστερήσει η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων μέχρι να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο Μαξίμου, αρχικά βιαζόντουσαν να περάσουν τη συμφωνία με fast track διαδικασίες, ενώ μόλις χθες διέρρευσαν ότι δεν θέλουν να γίνουν οι διαδικασίες βιαστικά.

Για όσους γνωρίζουν ο σκοπός εξαρχής ήταν όλα να γίνουν άμεσα και το ξαφνικό κατέβασμα «ταχύτητας» σίγουρα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει όπως το σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Το επίμαχο σκοπιανό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Το νόμο αυτό είχε ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές (τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο) το Κοινοβούλιο της χώρας, όμως ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται να υπογράψει

«Αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε την Τρίτη το ΦΕΚ ο, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι το επίμαχο ΦΕΚ θα πρέπει να φέρει την υπογραφή του ιδίου, ώστε οι τροπολογίες να γίνουν νόμος του κράτους, και ότι δεν επαρκεί η υπογραφή του Τζαφέρι.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρόεδρος κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμμα Σοσιλαδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την «αντισυνταγματική αυτή πράξη»

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, τα οποία σημείωσαν ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους.

Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμαναν ακόμη ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ εάν ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει το Πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως στην κυβέρνηση δεν είναι πλέον σίγουροι ότι όντως το έγγραφο που έλαβαν είναι νόμιμο, διότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην υπογράφει τα διατάγματα μιας κυβέρνησης ο πρόεδρος της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.