Αλβανία: Σε λιτή τελετή ενταφιάστηκαν τα οστά Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου

Αλβανία: Σε λιτή τελετή ενταφιάστηκαν τα οστά Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου

Με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών 85 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-1941, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009.

Η συμφωνία αυτή αφορούσε την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941, όπως γνωστοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο εκφράζει, επίσης, ικανοποίηση που σχεδόν 70 χρόνια μετά τη θυσία τους, οι ψυχές των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη και χαιρετίζει τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επί του πεδίου και την πλήρη εφαρμογή της διακρατικής αυτής συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας.

Στην τελετή, χοροστατούντος του μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, καθώς και της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Αργυρόκαστρο, στην τελετή παρέστησαν, εκ μέρους του υπουργείου Αμύνης της Ελλάδας ο υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, ο πλωτάρχης Σπύρος Σκουρτσίδης, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο συντονιστής πεδίου εργασιών Νίκος Κύργος, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Αλβανία. Ήταν επίσης εκεί και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά τον Πόλεμο 1940-41, Γιώργος Σούρλας, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.

Με τον ενταφιασμό, σήμερα, των οστών 85 Ελλήνων πεσόντων, ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και διακομιστεί στα δύο ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία, εκείνο της Κλεισούρας στην Πρεμετή και του Βουλιαρατίου στη Δρόπολη, ανέρχεται περίπου στους 750. Τα οστά εντοπίστηκαν κατά την περίοδο από τις 22 Γενάρη 2018 που άρχισε η εφαρμογή της σχετικής διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας έως τώρα. Οι περιοχές όπου εξελίσσονται οι έρευνες αφορούν στη φάση αυτή τους νομούς Τεπελενίου και Πρεμετής, όπου και έγιναν οι σκληρότερες μάχες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τις εκτιμήσεις της μικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργασίες σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο και η συνεργασία εξελίσσεται σε καλό κλίμα. Ενδεικτικό επ’ αυτού θεωρείται το γεγονός ότι με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης (15 Ιουλίου τρέχοντος), παραχωρείται και νέο οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων για τη διεύρυνση του υπάρχοντος στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κλεισούρα της Πρεμετής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.