Δικηγόρος Κ.Κατσίφα: «Σημαντική η δίωξη για ανθρωποκτονία από την ελληνική Δικαιοσύνη»

Δικηγόρος Κ.Κατσίφα: «Σημαντική η δίωξη για ανθρωποκτονία από την ελληνική Δικαιοσύνη»

Για την δίωξη που άσκησε η ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για την ανθρωποκτονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας Ευθύμιος Ναυρίδης.

Ως απολύτως ουσιαστική και στο πλαίσιο των νομίμων δικαιωμάτων του χαρακτήρισε την απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, να ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά παντός υπευθύνου για το χαμό του μειονοτικού Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της νότιας Αλβανίας από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα, Ευθύμιος Ναυρίδης.

Oπως υποστήριξε μιλώντας στο ethnos.gr, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν και Έλληνας πολίτης και ο κ. Σιμιτζόγλου είχε δικαίωμα να το κάνει.

«Είναι σημαντικό να δουν οι εισαγγελείς στα Τίρανα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν αδιαφορεί, ασχολείται με την υπόθεση και ασκεί διώξεις, όπως έχει το νόμιμο δικαίωμα να κάνει. Αυτή η κίνηση από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει κι ένα μοχλό πίεσης για τις εισαγγελικές αρχές της γειτονικής χώρας, ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα και να καταλήξουν στο πόρισμά τους.

Μπορεί να υπάρξει ακόμα και επικοινωνία μεταξύ των δύο εισαγγελικών πλευρών, ώστε να διερευνήσουν από κοινού την υπόθεση. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο, αφού δεν κατάφερα ακόμα να επικοινωνήσω με τον κ. Σιμιτζόγλου, ενώ και η ανακρίτρια δεν έχει προχωρήσει ακόμα», αναφέρει ο κ. Ναυρίδης.

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 14 μήνες από το χαμό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οικογένεια του εκλιπόντος δεν έχει ακόμα καμία ενημέρωση για τα αίτια του συμβάντος, γεγονός που τις προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια. Νεότερα από την αλβανική Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε στο άμεσο μέλλον, αφού αυτήν τη στιγμή κανένας εισαγγελέας στη γειτονική χώρα δε χειρίζεται την υπόθεση.

Ο τελευταίος -ο δεύτερος κατά σειρά- παραιτήθηκε πριν από περίπου 1,5 μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος δεν αναμένει να ολοκληρωθεί το πόρισμα πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, αφού εκτιμάει ότι η αλβανική πλευρά θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που της δίνει η ισχύουσα νομοθεσία. Η τελευταία ορίζει ότι τα πορίσματα πρέπει να ανακοινώνονται εντός έξι μηνών από το συμβάν, ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις το διάστημα αυτό μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι τα δύο χρόνια, κάτι που έγινε στην υπόθεση Κατσίφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.