Τζούλιαν Ασάνζ: Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του

Τζούλιαν Ασάνζ: Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του

Η βρετανική δικαιοσύνη ανέστειλε σήμερα μέχρι τις 18 Μαΐου την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία.

Οι ακροαματικές διαδικασίες, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και έληξαν μία ημέρα πριν από το χρονοδιάγραμμα, θα συνεχιστούν για τρεις εβδομάδες από τις 18 Μαΐου στο Βασιλικό Δικαστήριο του Γούλγουϊτς στο Λονδίνο και η απόφαση της δικαστού Βανέσα Μπαρέιτσερ αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.

Στον 48χρονο Αυστραλό κατηγορούμενο, ο οποίος εξέφρασε παράπονα ότι δεν μπόρεσε να συζητήσει με τους δικηγόρους του, δεν επιτράπηκε σήμερα να καθίσει δίπλα τους.

«Δεν μπορώ να τους δώσω οδηγίες», δήλωσε ο Ασάνζ που παρέστη στην ακροαματική διαδικασία κλεισμένος μέσα σε γυάλινο κλουβί.

«Μου φαίνεται ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να προσελκύσετε την προσοχή των δικηγόρων σας», απάντησε η δικαστής, τονίζοντας ότι υπήρχαν διάφορες δυνατότητες, γραπτά σημειώματα και διαλείμματα, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να επικοινωνούν όταν το κρίνουν κατάλληλο.

Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση (το 2010) περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η βρετανική δικαιοσύνη άρχισε να εξετάζει από τη Δευτέρα το αίτημα παράδοσης του Ασάνζ στις αμερικανικές δικαστικές αρχές. Ο Αυστραλός διώκεται για παραβίαση νόμων του 1917 περί κατασκοπείας και για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 χρόνια.

Για να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα έκδοσης, το βρετανικό δικαστικό σύστημα πρέπει ειδικότερα να διασφαλίσει ότι αυτό δεν είναι δυσανάλογο ή ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.