ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

2013: Οι μεγάλες ασκήσεις που “άλλαξαν” τις ΕΔ

2013: Οι μεγάλες ασκήσεις που “άλλαξαν” τις ΕΔ

Μετά από μια πετναετία “χειμερίας νάρκης” και εκπαιδευτικής απαξίωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις επανήλθαν το 2013 ε δεκάδες ασκήσεις υπό τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, το οποίο έδειξε το “καλό πράδειγμα”:  Μόνο στο τρίμηνο 20 Σεπτεμβρίου -20 Δεκεμβρίου 2013 εκτελέστηκαν οι παρακάτω ασκήσεις από το “μεγάλο” Επιτελείο:

Εξ αυτών τέσσερις ήταν οι ασκήσεις τύπου «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» στις οποίες εμπλέκεται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, η αποκαλούμενη Δύναμη «Δ». Να σημειώσουμε την άσκηση της ειδικής υπομονάδας της διμοιρίας του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου [ΕΔΛΟ] Πυρηνικής –Βιολογικής –Χημικής [ΠΒΧ] Άμυνας που συμμετείχε για πρώτη φορά στην «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 08/2013».

Για πρώτη φορά μετά το 2009 εκτελέστηκε η εθνική διακλαδική μεγάλης κλίμακας άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» και διευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων και διεξήχθη σε όλο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, σε συνδυασμό με ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά/Άνευ Στρατευμάτων).

Ξεχώρισε και η άσκηση «ΓΥΠΑΕΤΟΣ 2013» που διεξήχθη με αντίξοες καιρικές συνθήκες με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού στο πεδίο βολής «Κρανέας», στη Θεσσαλία.

Σε ότι αφορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν 23 ασκήσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι παρακάτω: 

Επιτέλους το ΓΕΣ ασχολήθηκε εντατικά με τη νυχτερινή εκπαίδευση. Ο φόβος των ατυχημέτων κάνει τους διικητές να αποφεύγουν τις νυχτερνικές ασκήσεις, κάτι το εξαιρετικά λανθασμένο, ως αντίληψη που απομειώνει την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατεύματος. 

Η στρατιωτική ιστορία αποτελείται από μάχες και νίκες ή ήττες κατά την διάρκειά της νύχτας που καθόρισαν τον χάρτη των κρατών.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμα πολλές Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) συγκροτημάτων συνδυασμένων όπλων επιπέδου ίλης ή λόχου και μάλιστα με αντικείμενο επιχειρήσεις όπως η υπέρβαση, η αντεπίθεση και η εξάλειψη προγεφυρωμάτων – αεροπρογεφυρωμάτων, οι περισσότερες από τις οποίες πήγαν καλά..

Η εφεδρεία δείχνει αξιοσημείωτη όρεξη με συμμετοχή της τάξης του 75% στις ασκήσεις και εμπλέκεται δυναμικά στην περιοχή ευθύνης της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού–Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Η ΤΑΜΣ «ΜΙΝΩΑΣ 2013» ήταν μια κρίσινη άσκηση για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του επιπέδου μαχητικής ικανότητας της εδρεύουσας στην Κρήτη V Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (V Α/Μ ΤΑΞ) «Μεραρχία Κρητών» που πλέον αποτελεί την δεύτερη αερομεταφερόμενη ταξιαρχία με αποστολή την προστασία του νοτιοανατολικού Αιγαίου, δηλαδή του συμπλέγματος της Μεγίστης οου καθορίζει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή της Α.Μεσογείου.

Σε ότι αφορά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 έδειξε ότι συνέρχεται από τα βαριά πλήγματα που είχε υποστεί η διαθεσιμότητα από το 2009 και μετά.

Συνολικά η επίδοση του Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ εντυπωσιακή σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι κατά τη διάρκεια της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» ο Κλάδος ανέπτυξε επιχειρησιακά 77 μονάδες κρούσης και υποστήριξης «τερματίζοντας τα κοντέρ» στα ποσοστά επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και 10 οργανικά πτητικά μέσα (ελικόπτερα).

Μάλιστα τρεις περίπου εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013», κατά τη διάρκεια άσκησης τύπου «ΑΣΤΡΑΠΗ», αναπτύχθηκαν επιχειρησιακά οι 11 από τις 13 φρεγάτες που συνολικά διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό μαζί με ελικόπτερα, πλοία γενικής υποστήριξης και άλλες μονάδες του Στόλου.

Με άλλα λόγια σε διάστημα μόλις 22 ημερών το σύνολο σχεδόν των φρεγατών του Στόλου κατέγραψε περισσότερες από επτά ημέρες στη θάλασσα (πέντε κατά τη διάρκεια της «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013», δύο κατά τη διάρκεια της «ΑΣΤΡΑΠΗ 04/13» και επιπλέον ώρες κατά την «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 09/13»).

ΓΙα τα δεδομένα της εποχής είναι μια πολύ καλή επίδοση. Πέρσι δεν υπήραν περισσότερες από τις μισές φρεγάτες ικανές να επιχειρήσουν…

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις – εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναγκαστικά λόγω έελλειψης κονδυλίων η χρονική διάρκεια των ασκήσεων έχει μειωθεί αλλά έχει βελτιωθεί το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) το διάστημα Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου 2013 εκτέλεσει δεκάδες ασκήσεις – εκπαιδευτικές δραστηριότητες από τις οποίες οι σημαντικότερες ήταν οι:

Όπως και στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού, η Πολεμική Αεροπορία «έδειξε τα δόντια της» κατά τη διάρκεια της εθνικής διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013» όταν τα μαχητικά της πραγματοποίησαν τον εντυπωσιακό αριθμό των 650 εξόδων σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών. Ι

Στις δύο ασκήσεις εκτός Ελλάδος «Brilliant Arrow 2013» και «Blue Flag 2013» στις οποίες συμμετείχαν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στη«Blue Flag 2013» τα τέσσερα F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης σε συγκεκριμένα επεισόδια της άσκησης όπως η αντιμετώπιση της επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας (GBAD: Ground Based Air Defence), επέδειξαν τόσο υποδειγματικές αντιδράσεις οι οποίες και παρουσιάστηκαν ως παράδειγμα σε όλο το ακροατήριο που αποτελούσαν οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία και το ΓΕΕΘΑ που ανέλαβε το “πολιτικό” βάρος της διοργάνωσής της, ήταν η απόλυτα επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης «ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ 2013», που συγκέντρωσε τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας και αποτέλεσε την πρώτη επιχειρησιακή βολή του οπλικού συστήματος S-300 PMU-1, περίπου 14 χρόνια μετά την ένταξή του στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.