ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τρίκαλα: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων του Υψώματος 731

Τρίκαλα: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων του Υψώματος 731

Πρόκειται για εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων «Τιμής και Μνήμης για τους Μαχητές του Υψώματος 731 και όλους τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρώην νομάρχης Τρικάλων και νυν Βουλευτής της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης επί θητείας του οποίου καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η 9η Μαρτίου ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας για το Νομό Τρικάλων και επίσης σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε η ανέγερση του Μνημείου.

Στο μνημείο, όπως αναφέρεται σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα, από τους Γρηγόρη Ριζόπουλο (γλύπτης) και Γεώργιο Ριζόπουλο (αρχιτέκτονας) υπάρχουν δύο πυραμίδες, από οπλισμένο σκυρόδεμα, η μία σε οριζόντια θέση συμβολίζει την πτώση, το θάνατο, η άλλη, επιβλητική, σε όρθια θέση, ύψους 17 μέτρων, «φυτρώνει» με κάποιον τρόπο από την πρώτη, συμβολίζει την νέα ζωή, την ελπίδα.

Εντείνονται περισσότερο οι συμβολισμοί, προστίθεται, και με τα χρώματα των δύο πυραμίδων. Έτσι, σε αυτή που βρίσκεται σε οριζόντια θέση βλέπουμε σκούρα χρώματα ενώ στην όρθια βλέπουμε φωτεινά, γαλάζια αισιόδοξα.

Ακόμα, υπάρχει σύνθεση 28 σταυρών σε είδος φράχτη από μπρούτζο, που συμβολίζει τους 28 αξιωματικούς και οπλίτες που θεωρούνται αγνοούμενοι στη μάχη αυτή. Αυτή η σύνθεση των σταυρών με δύο στήλες δημιουργούν κενοτάφιο μνήμης αυτών «που δεν έτυχαν τάφου».

Επίσης παρατηρούμε, ακόμα 14 στήλες στην ελλειψοειδή περίμετρο του λοφίσκου, όπου γράφηκε το ιστορικό των αγώνων του λαού του νομού Τρικάλων, από το 1900 έως το 1945.

Η κατασκευή τους με κενά, τονίζεται, από στήλη σε στήλη δημιουργεί εντύπωση είδους επάλξεων που συμβολίζει την αμυντική αντίσταση και κατ΄ επέκταση φύλαξη του μνημείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.