ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικό έδαφος, αερομαχίες και παραβιάσεις: Κόλαση στο Αιγαίο

Τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικό έδαφος, αερομαχίες και παραβιάσεις: Κόλαση στο Αιγαίο

Για ακόμη μια φορά το Αιγαίο θύμιζε σήμερα πεδίο σύγκρουσης με την τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό να πραγματοποιούν σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων, μια υπέρπτηση ενώ ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε κλειστή εμπλοκή με τουρκικά.

Όλα αυτά κατά τη διάρκεια μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο και Ν.Α. Αιγαίο, με βάσει τις ΝΟΤΑΜ που έχουν εξαγγείλει για τις αρχές του 2016.

Συνολικά 11 εναέρια μέσα του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα 18 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών ενώ σε μια περίπτωση η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Αυτό έγινε στις 15:10 περίπου σήμερα το μεσημέρι όταν ζεύγος οπλισμένων τουρκικών μαχητικών F-16 αποσπάσθηκε από σχηματισμό 6 αεροσκαφών και επιχείρησε να εγκλωβίσει τα ελληνικά μαχητικά μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Το ζεύγος των μαχητικών F-16 που είχε απογειωθεί από τη Σκύρο αναχαίτισε τελικά τα τουρκικά μαχητικά τα οποία εκδιώχθηκαν σπό τον ΕΕΧ  όταν βρισκόταν νότια της Χίου. Τα τουρκικά μαχητικά είχαν εισέλθει στον ΕΕΧ μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Παράλληλα αεροσκάφος του τουρκικού Ναυτικού CN-235 που πραγματοποιούσε ναυτική περιπολία έχοντας εισέλθει στον ΕΕΧ από την Λήμνο αναχαιτίστηκε από άλλο ζεύγος μαχητικών που είχαν απογειωθεί από την 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο.

Τελικά το τουρκικό αεροσκάφος εξήλθε του ΕΕΧ βόρεια της Ρόδου.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Τουρκικό ελικόπτερο του Ναυτικού S-70Β-28, το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:32, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την βραχονησίδα  της Ζουράφας (Λαδόξερα) στις 10:40 και σε ύψος 600 ποδών. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:42 .

Να σημειωθεί ότι  η Άγκυρα έχει μονομερώς και χωρίς καμία νομιμότητα δεσμεύσει ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζο) για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας, για το διάστημα από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2016, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ θέτοντας σε κατάσταση πολιορκίας το ακριτικό νησί.

Η Τουρκία δέσμευσε επίσης εναέριες περιοχές, εντός του ελληνικού FIR και του ΕΕΧ στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο διάστημα 12-16 Ιανουαρίου, ενώ δέσμευσε επίσης περιοχή σε παραπλήσιο σημείο επίσης για ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στις 11 Ιανουαρίου με τη ΝΟΤΑΜ Β2729/15.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση στο Αιγαίο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου, ιδιαίτερα τώρα που η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαρκή εσωτερική αναταραχή και αστάθεια. 

1

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.