Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τα Ιμια – Συνάντηση Ελληνα και Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τα Ιμια – Συνάντηση Ελληνα και Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ

Ολοκληρώνεται αυτή την στιγμή η συνολική αποχώρηση του τουρκικού στολίσκου των 11 σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής και του τουρκικού Ναυτικου, μεταξύ των οποίων και μίας πυραυλακάτου, από τις νησίδες των Ιμίων, μετά την συμφωνία αποκλιμάκωσης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του (αλλά όχι κατ’αντιστοιχία αξιώματος) Μ.Γιλντιρίμ, που προήλθε μετά από την παρέμβαση των ΗΠΑ και αποκάλυψε χθες μόνο πρώτο το pronews.gr.

Μόμο δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής τα TCSG 87, TCSG 313, περιπολούσαν γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ ο πρωταγωνιστής του προχθεσινού επεισοδίου TCSG UMUT (SG 73) που εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού μετά την συμφωνία έπλευσε και παραμένει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αλλα σκάφη TCSG 61 και ΤCSG 91 της τουρκικής Ακτοφυλακής, που επίσης περιπολούσαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γύρω από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα προς τις μικρασιατικές ακτές, εκεί όπου βρίσκονταν σε ετοιμότητα ακόμη τρία τουρκικά σκάφη.

Τα σκάφη κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι του Υalikavaκ, κοντά στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ).

Αυτή την ώρα μόνο ένα τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής περιπολεί ανατολικά των Ιμίων, αλλά στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν πέντε τουρκικά πλοία.

Από πλευράς ΠΝ η κανονιοφόρος “Πυρπολυτής” από χθες αποχώρησε από τις νησίδες και έχει “δέσει” στην Λέρο.

Οπως αποκάλυψε χθες κατ’αποκλειστικότητα το pronews.gr μετά την αμερικανική παρέμβαση ακολούθησε επικοινωνία του Α.Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ.Γιλντιρίμ και συμφωνήθηκε να μην πλησιάσουν τα ελληνικά πλοία στα Ιμια και να αποχωρήσουν σταδιακά τα τουρκικά.

Επίσης συμφωνήθηκε “η εντατικοποίηση των συνομιλιών για λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, όπως η συνάντηση των δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Στην κυβέρνηση μιλάνε για “Νίκη της νηφαλιότητας και της ψυχραιμίας”, αλλά μάλλον ήταν νίκη της τακτικής της Τουρκίας να “πουλάει εύκολο τσαμπουκά”, αφού ξέρει ότι δεν πρόκειται να απαντηθεί και κατ’αυτό τον τρόπο να θεμελιώνει δικαιώματα σε ελληνικό έδαφος.

Γιατί ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι χθες υπήρχε ελληνική κυριαρχία επί των νησιών. Κανένας και τίποτα ελληνικό δεν μπορούσε να πλησιάσει τα Ιμια. Ακόμα το απλό πέρασμα σε απόσταση 1000 μέτρων των δύο φουσκωτών σκαφών με αμφίβιους καταδρομείς από την Λέρο στην Κω, προκάλεσε την τεράστια κινητοποίηση του τουρκικού στολίσκου.

Σήμερα με NAVTEX οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει το Καστελόριζο, ενώ έχουν πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τους στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Πάντως βάσει των ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν χθες o Α/ΓΕΕΘΑ Nαύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ημερομηνίας και τόπου, προκειμένου να ορίσουν διμερή στρατιωτική συνάντηση κορυφής.

Κάτω από το πλαίσιο των ΜΟΕ, άμεση και ουσιαστική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση της έντασης της τελευταίας περιόδου και η αποφυγή δηλώσεων όπως αυτή του Τούρκου στρατηγού ο οποίος λίγα 24ωρα πριν διαβεβαίωνε για τη δυνατότητα της Τουρκίας παράλληλα με το Αφρίν να διεξάγει επιχειρήσεις σε τρία μέτωπα με ένα εξ αυτών να είναι το Αιγαίο. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είχε δηλώσει ο Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Αθήνα που δεν επιδιώκει ούτε αναζητά ελληνοτουρκική ένταση.

Τόπος συνάντησης των δύο αξιωματούχων, θα μπορούσε να είναι η Ρώμη ή και οι Βρυξέλλες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ένταση, όμως, δεν σταματά, χθες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.