Διαδοχικές παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) πραγματοποίησαν σήμερα (31-1-2013) ένα σύνολο 7 μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας THK καθώς και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 του τουρκικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα ένας σχηματισμός από μαχητικά F-16C εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα με βλήματα αέρος αέρος μαζί με 3 μεμονωμένα CN-235 πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις του FIR και εν συνεχεία 5 παραβιάσεις του ΕΕΧ στην περιοχή του Κεντρικού και του Ν.Α Αιγαίου.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά χωρίς όμως να σημειωθεί καμία εμπλοκή.

Πρέπει να σημειωθεί τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας έχουν ενισχύσει τη παρουσία τους πάνω από το Αιγαίο σε αποστολές επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών και ναυτικής συνεργασίας με μονάδες επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού, καταδεικνύοντας την αύξηση των ικανοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα.

Αντιθέτως αναδεικνύεται άμεσα το δραματικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει το ΠΝ στον τομέα αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας καθώς στερείται της δυνατότητας αποτελεσματικής επιτήρησης του Αιγαίου από αέρος καθώς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακής συνεργασίας για τον εντοπισμό τουρκικών υποβρυχίων.

Τα τελευταία αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές σε πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και στην περίοδο της ειρήνης καθώς έχουν την ικανότητα να κινούνται ανεντόπιστα στο βυθό του Αιγαίου, εισερχόμενα σε αρκετές περιπτώσεις και μέσα στα εθνικά μας χωρικά ύδατα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr