Α.Στεφανής: «Αποτρέψαμε 9.600 παράνομες εισόδους αλλοδαπών» – Ο Έβρος «σφραγίζεται»

Α.Στεφανής: «Αποτρέψαμε 9.600 παράνομες εισόδους αλλοδαπών» – Ο Έβρος «σφραγίζεται»

Την ώρα που τα σύνορα στον Έβρο βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο υπό καθεστώς πολιορκίας από χιλιάδες αλλοδαπούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνεχίζει να προκαλεί. Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

​Μέσω ανάρτησής του στο Twitter κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, ξεδιάντροπα με χρήση δακρυγόνων κατά αθώων». «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα», πρόσθεσε. Μάλιστα, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μέσα σε μία μόνο μέρα χθες, έγιναν 9.600 απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων.

Η δήλωση του Τσαβούσογλου, όμως, γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δέχτηκαν δακρυγόνα από το τουρκικό έδαφος που είτε τα εκτόξευσαν Τούρκοι αστυνομικοί ή προμήθευσαν αλλοδαπούς για να τα εκτοξεύσουν αυτοί. Στα τουρκικά γράφουν τα δακρυγόνα: «ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς την Jandarmaya (στρατοχωροφυλακή)».

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες αλλοδαποί. Μετά τα όσα υπέστη ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει χοντρά το χαρτί των αλλοδαπών, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό, στο οποίο έχει περιέλθει με δική του ευθύνη και λόγω της δικής του αμετροέπειας στο μέτωπο της Συρίας.

Οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής στην παραμεθόριο ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα. Πάνω από 400 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει στον Έβρο για να συμμετάσχουν στις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων. Την ίδια στιγμή, στο τελωνείο των Καστανιών συνεχίζονται οι επιθέσεις από ομάδες παράνομων μεταναστών με σκοπό να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως o αριθμός των αλλοδαπών που φεύγει από την Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία της Αδριανούπολης, έχει φτάσει τα 36.776 άτομα. Εάν αληθεύει ο αριθμός αυτός, τότε η κατάσταση διαγράφεται εκρηκτική στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και όλα δείχνουν πως αυτή είναι μόνο η αρχή.

Μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ένας –κατά δήλωσή του– Τούρκος διακινητής παραδέχτηκε ότι όλη αυτή η κινητοποίηση γίνεται μετά από εντολή του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να πιέσει με κάθε τρόπο την ΕΕ, μετά τα όσα διαδραματίζονται στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Η εικόνα, άλλωστε, μιλάει από μόνη της. Βίντεο κατέγραψαν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να συνοδεύουν λεωφορεία με μετανάστες στον Έβρο. Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, μάλιστα, μοιράζουν δακρυγόνα σε αλλοδαπούς, οι οποίοι στη συνέχεια τα πετούν στους Έλληνες αστυνομικούς.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας, ώστε να την ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί, σειρά είχε και ο Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτός μίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία του προσέφερε δήλωση στήριξης! Τόσο σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις εναντίον τουρκικών μονάδων στο Ιντλίμπ, όσο και για την ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των εκτοπισμένων της Ιντλίμπ! Η καγκελάριος, πάντως, δεν βρήκε να πει την παραμικρή κουβέντα για την πρωτοφανή μεθόδευση του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος μίας χώρας-μέλους της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ. Ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Σε συνομιλία του και με τον Τούρκο ομόλογό του, ζήτησε από την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση της για το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων προς την Ευρώπη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίζεται να αρκείται στην απάντηση ότι δεν μπορεί πλέον η Τουρκία να ελέγξει τους αλλοδαπούς.
Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα νότια σύνορα της χώρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον ενημέρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η κατάσταση θα καθίσταται ολοένα και πιο εκρηκτική όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στα ελληνικά νησιά, όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επιχειρηθεί παράνομη είσοδος παράνομων μεταναστών με πλοιάρια που θα αναχωρούν μαζικά από τις τουρκικές ακτές. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση προς την Ελλάδα θα παροξυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν η Ελλάδα κάνει βήμα πίσω είναι προφανές πως θα κατακλυστεί σε χρόνο ρεκόρ από διαρκή ροή δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών, οι οποίοι δεν θα βρίσκουν εύκολη διέξοδο προς βορρά και θα εγκλωβιστούν σε μεγάλο βαθμό στη Θράκη και στη Μακεδονία. Περιττό να σημειώσουμε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει έντονη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και κατά συνέπεια και πολιτική κρίση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.