ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Διάβαση υδάτινων κωλυμάτων στον Έβρο: Μέσα σε 20 λεπτά ο ΕΣ έστησε γέφυρα Ribbon! (φωτό)

Διάβαση υδάτινων κωλυμάτων στον Έβρο: Μέσα σε 20 λεπτά ο ΕΣ έστησε γέφυρα Ribbon! (φωτό)

O Έβρος αποτελεί ένα ιδιαίτερο υδάτινο κώλυμα το οποίο οι ελληνικές δυνάμεις θα πρέπει να διασχίσουν για να μπορέσουν να μεταφέρουν τον πόλεμο επί τουρκικού εδάφους σε περίπτωση πολεμική αναμέτρησης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες στην Ευρώπη (Ολλανδία και Γερμανία) που ο στρατός της διαθέτει την περίφημη γέφυρα Ribbon και η μόνη που συστηματικά εκπαιδεύεται στην εγκατάστασή της προκειμένου να γεφυρώσει μεγάλους ποταμούς όπως ο Έβρος.

Με το υλικό Ribbon κατασκευάζονται πλωτές γέφυρες για τη διέλευση ποταμών και θεωρητικά μπορούν να φτάσουν άπειρα μέτρα σε μήκος. Ωστόσο, στον Έβρο, το Μηχανικό του Δ’ Σώματος Στρατού μπορεί να στήσει μία γέφυρα σε περίπου 20 λεπτά και να περάσουν στην αντίπερα όχθη οι ελληνικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Basic έκδοση και οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει την έκδοση Advance. Μόνο που ακόμα και οι έμπειροι Αμερικανοί είχαν μείνει έκθαμβοι όταν σχετικά πρόσφατα παρακολούθησαν ως παρατηρητές άσκηση με Ribbon στον Έβρο και είδαν το επίπεδο ετοιμότητας του Ελληνικού Στρατού.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, στον Έβρο πραγματοποιήθηκε άσκηση που έδειξε ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης σε αυτό το είδος γεφύρωσης, την οποία μάλιστα παρακολούθησε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε άσκηση σύμφωνα με το οποίο ο Στρατός είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά εχθρικών δυνάμεων. Σε αυτή την άσκηση εκτελέστηκαν πολλαπλά επεισόδια, με ενέργειες προπαρασκευής, εκτέλεσης της διάβασης ευκαιρίας, διαδικασίες παραπλάνησης και αποδιοργάνωσης του εχθρού κι εν τέλει δημιουργίας ζώνης ασφαλείας σε βάθος 2 χιλιομέτρων. Το Μηχανικό κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά να στήσει την γέφυρα και να περάσει απέναντι ένα τάγμα, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τεθωρακισμένα Leopard, Μ113 και Hummer.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.