ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πυρομαχικά αρμάτων 120 χλστ: Η επιτυχία της Reinmetall WM και η αντίδραση Αμερικανών και Ισραηλινών

Πυρομαχικά αρμάτων 120 χλστ: Η επιτυχία της Reinmetall WM και η αντίδραση Αμερικανών και Ισραηλινών

Επιβεβαιώνεται από την ΓΔΑΕΕ ότι το σύνολο της ποσότητας των 15.000 σύγχρονων πυρομαχικών των 120 χλστ. που παραγγέλνει ο Στρατός είναι της έκδοσης DM-63 της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall WM και σε αυτή την πρώτη παραγελία δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά διατρητικά DM38 ή χημικής ενέργειας ή εκρηκτικά. Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελική απόφαση «σαλαμοποίησης» της προμήθειας έχει πολλές ομοιότητες με την τακτική του τουρκικού Στρατού:

Με 15.000 DM63 ξεκίνησαν και οι Τούρκοι τις παραλαβές σύγχρονων πυρομαχικών για τα LEO2A4 και το Μ60 SABRΑ ΙΙΙ που διαθέτουν και ακολούθησαν με την παραγγελία 10.000 χημικής ενέργειας αμερικανικών Μ830Α1, μέσω LoA και 10.000 διατρητικά CL3143 και εκρηκτικά CL3105 από το Ισραήλ.

Είναι αυτό που σημειώναμε στο ρεπορτάζ την περασμένη Παρασκευή, ότι «Δεν σημαίνει ότι οι επόμενες αγορές θα είναι και πάλι από την Reinmetall». Αντίθετα θα στοιχηματίζαμε ότι η επόμενη προμήθεια θα περιλαμβάνει χημικής ενέργειας M830A1 της αμερικανικής ΑΤΚ, έστω και αν τα διατρητικά βλήματα (APFSDS-T), όπως το DM63 για τον αριθμό των ελληνικών LEO2HEL/A4 θα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον 30.000 βλήματα για ένα στοιχειώδες «στοκ».

Τα ελληνικά LEO2HEL, διαθέτουν έναντι των τουρκικών, αλλά και γενικότερα έναντι της έκδοσης Α4, μία σημαντική υπεροχή σε ότι  σε ότι αφορά τα λεγόμενα «χημικής ενέργειας» βλήματα HEAT, όπως το Μ830Α1: Μπορούν  να αξιοποιήσουν την δυνατότητα του βλήματος για ενσύρματη ρύθμιση του πυροσωλήνα για κατευθυνόμενη έκρηξη, σε αντίθεση με τα Α4 που απαιτείται τροποποίηση του κλείστρου του άρματος για να επιτευχθεί.

Το συγκεκριμένο βλήμα είναι και το μόνο που έχει σημαντικές ικανότητες κατά ελικοπτέρων με ειδικό πυροσωλήνα ανίχνευσης και έκρηξης κοντά σε ιπτάμενο αντικείμενο.

Εκτός και αν η Rheimetall, η οποία εμφανίζεται πολύ ισχυρή επί της νέας κυβέρνησης στο ΥΠΕΘΑ, καθώς την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία σε άλλο θέμα στο ΑΣΣ (Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο), καταφέρει να υπερκεράσει και πάλι την ΑΤΚ και να πλασάρει το δικό της νέο, αντίστοιχο, χημικό πυρομαχικό DM11, το οποίο ανέπτυξε πολύ πρόσφατα και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Μ830Α1 της ΑΤΚ…

Η απόφαση πάντως, έχει εκπλήξει τους Αμερικανούς της ΑΤΚ, αλλά και την ΙΜΙ, οι οποίοι ήλπιζαν σε αλλαγή των συσχετισμών και προώθηση των δικών τους βλημάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.