ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ελληνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο ΕΕ (ΕΣΕΕΕ)

Ελληνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο ΕΕ (ΕΣΕΕΕ)

Στοιχεία για τη συγκρότηση, την εκπαίδευση, τον τρόπο λειτουργίας και το χρονοδιάγραμμα απόκτησης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου ΕΕ (ΕΣΕΕΕ)-Hellenic EU  Operational Headquarters αποδέσμευσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 1991, με την υπογραφή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Treaty on European Union) στο Μάαστριχ, αποφασίστηκε  η υιοθέτηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).  Στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, η ΕΕ σε διαδοχικές συνόδους του   Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απoφάσισε μεταξύ των άλλων, να αποκτήσει τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και να αποκτήσει δυνατότητες αντιμετώπισης κρίσεων, για εκτέλεση ολοκλήρου του φάσματος των αποστολών τύπου «Petersberg» όπως:

-Αποστολές διάσωσης και εκκένωσης.

-Αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

-Αποστολές χειρισμού κρίσεων, περιλαμβανομένων και των αποστολών επιβολής – διατήρησης της ειρήνης.

Η πρώτη δήλωση συνεισφοράς από ελληνικής πλευράς για διάθεση Στρατηγείου στην ΕΕ, έγινε το 2000. Τον Αύγουστο 2004, αποφασίστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η ενεργοποίηση του προσφερόμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) Operational HQ (HELLENIC EU-OHQ) στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς, στη Λάρισα. Τον Οκτώβριο του 2004, έγινε παρουσίαση στην Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ αναφορικά με τις δυνατότητες του Στρατηγείου.

Τον Ιούλιο 2005, αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, η ανάθεση της ευθύνης του «πατρικού» Στρατηγείου του ΕΣΕΕΕ (Parent HQ) στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, που σημαίνει την ανάληψη της υποχρέωσης για την ομαλή και έγκαιρη ενεργοποίηση του Στρατηγείου σε περίοδο Επιχειρήσεων.

ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΕΠΠΑ, η δομή διοικήσεως και ελέγχου για την ανάληψη και εκτέλεση των αποστολών τύπου Petersberg, περιλαμβάνει:

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει τις κύριες αποφάσεις σε πολιτικοστρατηγικό επίπεδο που αφορούν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ.

-Τη Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία υποστηρίζεται από το Στρατιωτικό επιτελείο και παρέχει τη συμβουλή αναφορικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για την επίτευξη των πολιτικών στόχων.

Η Στρατιωτική Δομή διοικήσεως περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

-Το Στρατιωτικό Στρατηγικό επίπεδο, με τον Στρατηγικό Διοικητή (Operation Commander–Op Cdr) και το Στρατηγείο Επιχειρήσεων (Operational Headquarters-OHQ), το οποίο ορίζεται από το Συμβούλιο. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε πέντε Στρατηγεία Επιχειρήσεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ελλάδας). 

-Το Επιχειρησιακό Επίπεδο, με Διοικητή Δυνάμεων  (Force Cdr) και το Στρατηγείο (Force Headquarters-FHQ), το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή των επιχειρήσεων και είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή τους.

-Το τακτικό επίπεδο, που περιλαμβάνει τον απαιτούμενο αριθμό δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή των επιχειρήσεων. Για την εξασφάλιση ταχείας αντίδρασης της ΕΕ σε κρίσεις όπου απαιτείται, προβλέπεται η ανάπτυξη  Σχηματισμών Μάχης ταχείας αντίδρασης (Battlegroups). Η χώρα μας, ως έθνος-πλαίσιο (framework nation) συμμετέχει στο Battlegroup που τελεί υπό συγκρότηση με συμμετοχή της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κύπρου, το οποίο φέρει την ονομασία HELBROC από τα αρχικά των υπόψη χωρών. Το HELBROC, θα τεθεί σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής από 1ης Ιουλίου 2007. Ως Ταξιαρχία –πλαίσιο για τη συγκρότηση του HELBROC, έχει οριστεί η 71 Α/Μ ΤΑΞΠΖ.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το ΕΣΕΕΕ  μέχρι να αναλάβει αποστολή, είναι επανδρωμένο και λειτουργεί με πυρήνες, οι οποίοι έχουν ως αποστολή την ομαλή και έγκαιρη ενεργοποίηση του Στρατηγείου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προβλέπεται να συμπληρώνεται η επάνδρωση του από προσωπικό όλων των Κρατών – Μελών, υπό μορφή Αποστολής Συμπληρώσεως (ΑΣ). Ήδη σήμερα το ΕΣΕΕΕ είναι επανδρωμένο και λειτουργεί κανονικά στις εγκαταστάσεις του Στρατηγείου της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ.

Για την εγκατάσταση-λειτουργία του ΕΣΕΕΕ, ανακατασκευάζονται– αξιοποιούνται δύο ανεξάρτητα κτίρια στο Στρδο «ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ», στην έδρα της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ. Οι εργασίες αποπεράτωσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2007. Η χρηματοδότηση του ΕΣΕΕΕ, σύμφωνα με το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Έργων (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010, ανέρχεται στο ποσό των 5.182.451 € (κτιριακή υποδομή, συστήματα πληροφορικής, λοιπός εξοπλισμός).

Η εκπαίδευση των στελεχών του ΕΣΕΕΕ, περιλαμβάνει:

-Μια σειρά μαθημάτων προσανατολισμού, τα οποία παρέχουν στο προσωπικό βασικές γνώσεις για την ΕΕ, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας (Common Foreign and Security Policy–CFSP) και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (European Security and Defense Policy-ESDP).

-Αντικείμενα γενικής εκπαίδευσης στην επιχειρησιακή σχεδίαση.

-Αντικείμενα προετοιμασίας για την ενεργοποίηση του Στρατηγείου.

Τα στελέχη του ΕΣΕΕΕ, συμμετέχουν σε  εκπαιδεύσεις μαζί με τα στελέχη των άλλων Στρατηγείων της ΕΕ και επιπλέον σε ‘’εσωτερικές‘’  εκπαιδεύσεις, που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο.        

Ασκήσεις – Αξιολόγηση

Το ΕΣΕΕΕ συμμετέχει στον προγραμματισμό των ασκήσεων που εκτελούν τα Στρατηγεία της ΕΕ και η συμμετοχή των στελεχών σ΄ αυτές, συνεισφέρει σημαντικά στην εκπαίδευση – ενημέρωση του προσωπικού του. Τον Μάιο του 2007 θα εκτελεσθεί εθνική άσκηση, η οποία θα αποτελεί αξιολόγηση του ΕΣΕΕΕ, για τη διεύθυνση επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας-Μεραρχίας. Επιπλέον η υπόψη άσκηση, θα αποτελέσει την πιστοποίηση Πλήρους επιχειρησιακής αξιολόγησης (Full Operational Capability-FOC) για το HELBROC.

Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ικανότητα λειτουργίας του EΣΕΕΕ, είναι:

-Φεβρουάριος του 2007: Πέρας ανακατασκευής των κτιρίων.

-Μάιος του 2007: Εθνική Άσκηση προετοιμασίας του Στρατηγείου, για διεύθυνση επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας-Μεραρχίας.

-Ιούνιος του 2007: Ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας – Μεραρχίας.

-Αύγουστος του 2008: Ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων  επιπέδου  Σώματος Στρατού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, στελέχη του Στρατηγείου θα συμμετάσχουν σε εκπαίδευση–ασκήσεις στα πλαίσια  των δραστηριοτήτων και των άλλων αντιστοίχων Στρατηγείων της ΕΕ, όπως αυτές έχουν προγραμματισθεί για τα επόμενα έτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.