Στην κόψη του ξυραφιού (και…) το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΑΗ-64Α Apache του ΕΣ

Σε οριακό σημείο πλέον έχει φτάσει η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των AH-64A Apache καθώς το περιθώριο του χρόνου που έχει δώσει η αμερικανική πλευρά στην Ελληνική κυβέρνηση στενεύει επικίνδυνα σε σημείο που όλη η υπόθεση βρίσκεται κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού». Αυτό γιατί και παρά το γεγονός πως έχουμε ήδη μπει στο Νοέμβριο δεν έχει αποσταλεί κανένα έγγραφο  υποβολής του αιτήματος (LoR) για τον εκσυγχρονισμό. Οι Aμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές πως για να «μπει» το πρόγραμμα σε τροχιά πρέπει η επιστολή αποδοχής του αιτήματος (LoA) να έχει αποσταλεί στην ελληνική πλευρά μέχρι το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε οριακό σημείο πλέον έχει φτάσει η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των AH-64A Apache καθώς το περιθώριο του χρόνου που έχει δώσει η αμερικανική πλευρά στην ελληνική κυβέρνηση στενεύει επικίνδυνα σε σημείο που όλη η υπόθεση βρίσκεται κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού».

Αυτό γιατί και παρά το γεγονός πως έχουμε ήδη μπει στο Νοέμβριο δεν έχει αποσταλεί κανένα έγγραφο  υποβολής του αιτήματος (LoR) για τον εκσυγχρονισμό. Οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές πως για να «μπει» το πρόγραμμα σε τροχιά πρέπει η επιστολή αποδοχής του αιτήματος (LoA) να έχει αποσταλεί στην ελληνική πλευρά μέχρι το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου.

Αν χαθεί αυτό το «παράθυρο» του χρόνου τότε δε θα είναι δυνατή η αναβάθμιση των Apache της ΑΣ στο επίπεδο Block II, και φυσικά η υποστήριξή τους στην περίπτωση που παραμείνουν ως έχουν, θα καταστεί ασύμφορη αν όχι αδύνατη από το 2013.

Να σημειωθεί πως πάρχει δέσμευση της εταιρείας ότι όλες οι γραμμές παραγωγής της θα κλείσουν γιατί θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα ελικόπτερα του αμερικανικού Στρατού του Block III. Από την άλλη η  αναβάθμιση από το επίπεδο Α στο επίπεδο Block III εμπεριέχει διπλάσιο κόστος από τον υπάρχοντα σχεδιασμό της αναβάθμισης στο επίπεδο block II. Ακόμη πάντως και στην περίπτωση που στελνόταν η LoR σήμερα, θα έπρεπε να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι να έρθει η απάντηση στη μορφή της LoA, αλλά ούτε αυτό δεν έχει συμβεί.

Παράλληλα οι Αμερικανοί σχολίασαν την έκπληξή τους στο γεγονός πως κατά την επίσκεψη του ΑΝΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτη στις ΗΠΑ, μεταξύ 2 και 5 Νοεμβρίου δεν εθίγη καθόλου αν και οι αναφορές που είχαν από την Αθήνα, η αμερικανική πρεσβεία τους διαβεβαίωνε ότι υπήρχε δέσμευση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας  Ε. Βενιζέλο για την αποστολή LoR το αργότερο μέχρι τέλη Οκτωβρίου, κάτι που όμως δεν έγινε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.