Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί: Δίκτυο αεράμυνας με stealth-killer αισθητήρες και Tor-M2E (βίντεο)

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί: Δίκτυο αεράμυνας με stealth-killer αισθητήρες και Tor-M2E (βίντεο)

Στον Ελληνικό Στρατό και στην Πολεμική Αεροπορία πλέον αναγνωρίζουν μία πραγματικότητα και εργάζονται επάνω σε αυτήν: Σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα το νυν δίκτυο αεράμυνας θα έχει καταστεί ξεπερασμένο λόγω της αλματώδους εξέλιξης της απειλής από τα ανατολικά. Η εξέλιξη της από αέρος απειλής, αλλά και η ανησυχία του Ε.Σ. ότι τις πρώτες κρίσιμες ώρες μιας  ενδεχόμενης προσβολής στα ανατολικά σύνορα της χώρας η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορέσει να συνδράμει σε αποστολές υποστήριξης και αναχαίτισης των αεροπορικών δυνάμεων που θα προσβάλουν νησιά και Θράκη, οδηγούν στην δημιουργία ενός νέο δικτύου anti-stealth αεράμυνας – όπως αποκαλύπτεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί – το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη πενταετία. 

Ένα νέο δίκτυο αεράμυνας, το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να λαμβάνει υπ’όψιν του όχι μόνο την απειλή, αλλά και την οικονομική δυνατότητα της χώρας. Με βασική πρόβλεψη της αντιμετώπιση μιας σειράς απειλών που ξεκινούν από το stealth μαχητικό F-35A, το οποίο σε έξι χρόνια το αργότερο θα είναι μια πραγματικότητα στα τουρκικά πολεμικά αεροδρόμια και φτάνουν μέχρι τα UAV και UCAV και cruise βλήματα που θα έχει εντάξει η Τουρκία στο οπλοστάσιό της τα επόμενα χρόνια.

Το νέο δίκτυο αισθητήρων θα πρέπει να έχει “ζωή” μέχρι το 2040 (με διάφορες προσθήκες οπωσδήποτε), οπότε και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί η αναδημιουργία του. Η αντικατάσταση των συστημάτων A/K OSA I&II (SA-8b Gecko) μέχρι to 2015 (θα απαιτηθεί η προμήθεια μέχρι και 80 νέων Α/Α SHORADS) από τα Tor M2E έχει ήδη δρομολογηθεί και οι επαφές με την Ρωσία έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, όπως αποκαλύπτεται με λεπομέρειες στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί.

Δείτετο το βίντεο από τη δοκιμή του συστήματος Tor-M2E:

http://en.rian.ru/video/20101021/161033593.html

Ήδη για το σύστημα Tor-M1 θεωρείται ευτύχημα ότι αποκτήθηκε το 1999, καθώς οι πάντες πλέον παραδέχονται ότι έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως απειλών. Το Τοr-M2E με σημαντικές βελτιώσεις στο βλήμα, αλλά κυρίως στο σύστημα αισθητήρων του θεωρείται το πρώτο anti-stealth SHORAD, το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα σε τακτικό επίπεδο με την προώθηση στις θέσεις που σήμερα τα παλιά καλά OSA εξακολουθούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει το κρίσιμο πρόβλημα της έγκαιρης προειδοποίησης ολόκληρης της αεράμυνας. Εδώ είναι θέμα περισσότερο αισθητήρων. Η προμήθεια δύο επιπλέον συστοιχιών Patriot PAC-3 ή ΜEADS με βλήμα PAC-3, επίσης θεωρείται δεδομένη, όπως και η πλήρης ενεργοποίηση των S-300PMU1 και αναβάθμιση ορισμένων υποσυστημάτων τους, αλλά τα βλήματα για να πάνε στο στόχο, ο στόχος πρέπει πρώτα να εντοπιστεί από το κεντρικό δίκτυο.

Οι δύο ξεχωριστές αποκαλυπτικές αναλύσεις, της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ βασίζονται σε πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το ΓΕΣ για το είδος και την ποιότητα του νέου δικτύου αισθητήρων και δίνεται μια πρώτη γεύση από την «κοσμογονία» που θα επιτελεστεί τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αεράμυνα με anti-stealth συστήματα.

ΦΑΚΕΛΟΣ: Ο θάνατος των αμυντικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά έρχονται στην δημοσιότητα πρωτογενή λεπτομερή στοιχεία και αναλυτικοί οικονομικοί πίνακες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα δύο ΕΜΠΑΕ 2001-2010 και γίνεται συγκριτική ανάλυση των στοιχείων αυτών που αποδεικνύουν πως αφέθηκε να καταρρεύσει το σύστημα αμυντικών επενδύσεων της χώρας. Ουσιαστικά αποκαλύπτεται με ντοκουμέντα το πως απομειώνεται η αμυντική ικανότητα της χώρας με μία διαδικασία που μοιάζει με τεράστια συνωμοσία, με στόχο της γεωπολιτική έκλειψη της Ελλάδας.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2010: Άσκηση Hi-Tech

Στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, από την 1η μέχρι και την 5η Νοεμβρίου διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες παγκοσίως διακλαδικές ασκήσεις όλων των μορφών επιχειρήσεων όπου εμπλέκεται ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Με εξαίρεση τα Tor-M1 τα οποία σε πρόσφατη άσκηση είχαν δείξει ότι παίζουν χωρίς αντίπαλο στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, συμμετείχε το σύνολο των Α/Α συστημάτων Στρατού και Αεροπορίας και εναέρια μέσα του Πολεμικού Ναυτικού. Από την εφετινή άσκηση που κινήθηκε επάνω σε νέα σενάρια εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ήταν εκεί και σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της μοναδικής άσκησης με αποκλειστικές φωτογραφίες. 

EURONAVAL 2010: Έντονο ελληνικό χρώμα λόγω FREMM και Type 214

Η εφετινή Euronaval μπορεί να χαρακτηριστεί ως «η πλέον ελληνική» καθώς εκείνες τις ημέρες υπογραφόταν από την μια πλευρά η παραγγελία για τα δύο επιπλέον υποβρύχια Type 214 και έκλεινε επιτέλους το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΕΝΑΕ, ενώ από την άλλη η δημιουργία ενός ελληνογαλλικού τραπεζικού κονσόρτσιουμ για την χρηματοδότηση του προγράματος των φρεγατών FREMM, ύψους 3,5 δις. ευρώ, κυριαρχούσε στις συζητήσεις στα περίπτερα των εκθετών. Eπίσης παρουσιάστηκε όλος ο οπλισμός των FREMM που θα εγκατασταθεί στα ελληνικά σκάφη. 

Αλλά η Euronaval δεν ήταν μόνο αυτό. Μεγαλύτερη από ποτέ, με απίστευτα νέα εκθέματα (ξεχώρισε η δημιουργία της DCNS, το πρώτο πολεμικό σκάφος που από πολεμικό επιφανείας μετατρέπεται σε  … υποβρύχιο και νόμιζες ότι είχε βγει από μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν), όπως και να νέα project των ρωσικών ναυπηγείων, τα νέα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα της παγκόσμιας ναυπηγικής κλπ. Η διεθνής έκθεση πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Le Bourget, όπως κάθε δύο χρόνια, μεταξύ 25 και 29 Οκτωβρίου. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δύο απεσταλμένους της βρέθηκε τις ημέρες της έκθεσης στο Παρίσι και στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στα ναυτικά συστήματα. 

EKΘΕΣΗ DEFENSYS 2010: Θετικές οι προοπτικές

Το άκουσμα της ματαίωσης της Defendory 2010 σκόρπισε λύπη σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας, αλλά η DEFENSYS 2010 έδειξε ότι έχει καλές προοπτικές. Ήδη την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η προετοιμασία για την DEFENSYS 2012. Πάντως τα συστήματα που παρουσιάστηκαν στην DEFENSYS 2010 και τα νέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ήταν πολλά. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ήταν εκεί (η DefenceNet Media, o εκδοτικός φορέας της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ και του defencenet.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του αμερικανικού περιπτέρου που ήταν το μεγαλύτερο περίπτερο της έκθεσης με ιδιαίτερα σημαντικές συμμετοχές) και σας μεταφέρει τα νέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και τις προτάσεις των ξένων οίκων για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Το S-3B Viking προτείνεται για νέο ΑΦΝΣ

H πρόταση να αποτελέσει το S-3B Viking το «νέο» αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας της Ναυτικής Αεροπορίας δεν είναι νέα: από το 2004 προτάθηκε το συγκεκριμένο αεροσκάφος από τις ΗΠΑ, ωστόσο η κατασκευάστρια του αεροσκάφους Lockheed Martin δεν υποστήριξε την πρόταση θεωρώντας ότι το P-3C Orion που προτείνει αποτελεί καλύτερη λύση για τις ανάγκες του ΠΝ και έτσι το θέμα φαίνεται να έχει λήξει. Ή όχι; Γιατί όπως για πρώτο φορά αποκαλύπτεται στην ανάλυση το S-3B δείχνει να αποτελεί μια ιδανική, άμεση λύση χαμηλού κόστους για την δύσκολη θάλασσα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και του Ιονίου.

«ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ 2010» στην Ανδραβίδα – Ελληνο-ισραηλινή CSAR

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι μετά από μια απλή επίσκεψη ενός ολόλευκου ισραηλινού Kingair στην 112 ΠΜ, στις αρχές του 2008, θα ελάμβαναν χώρα μια σειρά από ασκήσεις μεταξύ της ΠΑ και της ισραηλινής Αεροπορίας (Chel Ha Avir). Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες από την ελληνοϊσραηλινή άσκηση, καθώς και πλρηφορίες για τα σενάριά της που έρχονται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: H Navantia προτείνει στην Τουρκία το ελαφρύ αεροπλανοφόρο JUAN CARLOS I (L61)

Τι θα συνέβαινε αν η Τουρκία αποκτούσε αντί για LPD ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο (LHD) όπως το JUAN CARLOS I (L61); Τα αεροσκάφη τα έχει ή καλύτερα θα τα έχει (F-35) με ικανότητα βραχείας αποπροσγείωσης, αν τροποποιήσει την έκδοση των μαχητικών που πρόκειται να παραγγείλει. Στο άρθρο αναλύεται τόσο το σκάφος όσο και η πλήρης, μη αναστρέψιμη δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ανατροπή που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη.

Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ»: Αυτές θα είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του 21ου αιώνα

Οι Τούρκοι στρατηγοί ζητούν από τον Ερντογάν αύξηση της δύναμης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος σε βάθος 20ετίας.  Ποιες είναι οι τουρκικές δυνάμεις σήμερα, ποιες θέλουν τα τουρκικά Επιτελεία να είναι μελλοντικά, πως δημιουργούν τις ένοπλες δυνάμεις του 21ου αιώνα. Ανάλυση, πραγματική «ακτινογραφία» του δυνητικού αντιπάλου.

“ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ” ΚΡΑΤΟΣ: Πως από κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα εξελίσσεται σε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας

Μια ανάλυση του δρος και συγγραφέα Γιώργου Μούρτου, για το πως ο «κολωνακιώτικος πατριωτισμός» απειλεί την ίδια την εθνική ύπαρξη και υπονομεύει την εθνική ασφάλεια. Αποδεικνύεται με στοιχεία πως το αθηνοκεντρικό κράτος έχει εξελιχθεί σε δυσβάστακτο «εθνικό βαρίδι» και βασική εθνική απειλή.  Πως θαυμαστές του νεο-οθωμανισμού είναι έτοιμοι να δώσουν «γη και ύδωρ», αφού προηγουμένως επί χρόνια υπονόμευαν εθνικές υποδομές και εθνικές ψυχές…

Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε θέματα, όπως για το 6ης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος και το σχετικό CRFI που εξέδωσε η USAF, για τις νέες αποστολές του ΕΜΒ-145Η Erieye κλπ όπως και πολλές αναλύσεις και άρθρα για όλα αυτά που τα άλλα ΜΜΕ αποσιωπούν…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.