ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση από το ΓΕΣ

Την έμφαση που αποδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην επιχειρησιακή αξιολόγηση και εκπαίδευση του προσωπικού και των μονάδων επισημαίνει ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης. Ειδικότερα όσον αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού και των μονάδων στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος αξιολογητών οι οποίοι και θα κάνουν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική την όλη διαδικασία. 

Συμπληρωματικά σε αυτές τις ενέργειες εξετάζεται η δημιουργία πεδίου ασκήσεων διπλής ενέργειας η οποία θα προσδώσει μεγάλη ρεαλιστικότητα στην εκπαίδευση και θα επιτρέψει την αξιολόγηση υπομονάδων και μονάδων σε πραγματικές σχεδόν συνθήκες. Λόγω της αυξημένες αστικοποίησης στον ελλαδικό χώρο έχουν περιοριστεί σημαντικά τα πιθανά σημεία για εγκατάσταση του πεδίου με αποτέλεσμα το ΓΕΣ να αναζητεί χώρους σε γειτονικές χώρες.

Δυστυχώς, η μέχρι πρότινος πολύ ισχυρή υποψηφιότητα πεδίου ασκήσεων στη Νότια Βουλγαρία, στην Φιλιππούπολη, πλέον δεν είναι τόσο ελκυστική λόγω κάποιων περιορισμών στη χρήση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε μία γενικότερη προσπάθεια μετεξέλιξης του Ελληνικού Στρατού που έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα, ο ίδιος ο αρχηγός τονίζει με νόημα, ότι σκοπός του δεν είναι η εξαγγελία για πολλοστή φορά νέων πρωτοβουλιών και δράσεων αλλά η υλοποίηση των όποιων έχουν ήδη αποφασιστεί με σκοπό να υπάρξει ουσιαστικός μετασχηματισμός του Ελληνικού Στρατού και προσαρμογή του στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία κομβική θέση κατέχει σύμφωνα με τον Α/ΓΕΣ το προσωπικό γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας οι οποίες θα εξετάσουν όλο το πλέγμα των μεταθέσεων και τοποθετήσεων ώστε αφενός αυτές να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και αφετέρου το κάθε στέλεχος να γνωρίζει σε βάθος χρόνου την επαγγελματική του εξέλιξη κατά τρόπον που να διευκολύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός. Άλλη μια προσπάθεια που αποτελεί εφαρμογή παλαιοτέρων διαταγών είναι η έμφαση στην ασφάλεια και φύλαξη των στρατοπέδων όπου γενικά πλέον προωθείται μια πιο «ευκίνητη-ευέλικτη» αντίληψη που περιλαμβάνει στατικές διπλοσκοπιές σε κρίσιμα σημεία όπως όρχοι οχημάτων, αποθήκες πυρομαχικών και αποθήκες καυσίμων, σε συνδυασμό με κινητές περιμετρικές διπλοσκοπιές, εποχούμενα περίπολα και τμήματα άμεσης αντίδρασης-επέμβασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ταυτόχρονα, ενισχύεται και η υλικοτεχνική υποδομή στα μέσα επιτήρησης και φύλαξης και γι’ αυτό τον σκοπό το ΓΕΣ αποδέσμευσε 5 εκατ. ευρώ για διάθεση σε διάφορους σχηματισμούς και μονάδες για την προμήθεια των κατάλληλων μέσων. Όπως επισήμανε ο Α/ΓΕΣ  το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού Στρατού είναι ότι «δεν έχει μάθει να οραματίζεται» (πράγμα πολύ λογικό αφού οι γνωστή κατάσταση στα ανατολικά σύνορά μας «απορροφά» σχεδόν όλη τη δυναμικότητά του. Όμως η ανάγκη οραματισμού, και στη βάση αυτού σχεδίαση της μελλοντικής μορφής του Ελληνικού Στρατού έχει γίνει πλέον κατανοητή και το μεγάλο στοίχημα είναι η υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας και φιλοσοφίας. Αυτό αποτελεί μία από τις κύριες μέριμνες του ΓΕΣ και πρόθεσή του είναι η διαδικασία αυτή να αρχίσει από τις παραγωγικές σχολές που αποτελούν και το εκκολαπτήριο των νέων στελεχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.