Κάηκε εν πτήσει ΑΗ-64DΗΑ Αpache – Δεν έφερε ραντάρ – Σώοι οι πιλότοι

Κάηκε εν πτήσει ΑΗ-64DΗΑ Αpache – Δεν έφερε ραντάρ – Σώοι οι πιλότοι

Eπιθετικό ελικόπτερο AH-64DAH Apache Longbow ανεφλέγη εν πτήσει στα Μέγαρα κοντά στο 2ο ΤΕΕΠ, όπως πρώτο μετέδωσε χθες το defencenet.gr. Eυτυχώς το πλήρωμα διασώθηκε σαν από θαύμα. Το ΓΕΣ και πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ ανέφερε χθες τη νύχτα ότι έφερε Longbow, αλλά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβαινε. Είναι γεγονός ότι ήταν τέτοιος ο πανικός χθες το βράδυ στο ΓΕΣ που ακόμα και οι επίσημες πηγές όπως ο εκπρόσωπος Τύπου δεν είχαν καμία εικόνα.

Το ερώτημα είναι ότι αν δεν έχουν εικόνα για ένα ατύχημα χωρίς θύματα που συμβαίνει στα  … Μέγαρα τι θα συμβεί σε περίοδο επιχειρήσεων. Σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά πράγματα στην ενημέρωση των Επιτελείων

Οι πιλότοι είναι καλά και αυτό είναι το πιο σημαντικό. To ελικόπτερο εκτελούσε νυκτερινή εκπαιδευτική πτήση. Το ελικόπτερο ανεφλέγη ενώ βρισκόταν στον αέρα. Οι πιλότοι κατάφεραν να το προσγειώσουν και να απομακρυνθούν πριν τυλιχτεί ολόκληρο στις φλόγες και καεί ολοσχερώς, περί τις 22.44.

Το ελικόπτερο πιλοτάριζε ο διοικητής αντισυνταγματάρχης Χρήστος Μπουγάζης του 2ου ΤΕΕΠ με συγκυβερνήτη τον ανθυπασπιστή Ιωάννη Δόση. Ο ένας κινητήρας έκανε “κράτει” μετά την ανάφλεξή του και προσγειώθηκανε με τον δεύτερο.

Η προσγείωση έγινε 3 χλμ. ανατολικά των Μεγάρων στους πρόποδες του όρους Πατέρα. Το ελικόπτερο έχει καεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ. 

Eίναι το δεύτερο ατύχημα της έκδοσης DHA Longbow μέσα σε ένα χρόνο οπότε και έχουν παραληφθεί επίσημα τα 12 ελικόπτερα του τύπου, ευτυχώς χωρίς να φέρει το ραντάρ. Στις 31 Ιουλίου 2010 κατέπεσε ένα ακόμα ΑΗ-64DHA Αpache, αλλά της έκδοσης χωρίς το Longbow, παρασύροντας στο θάνατο τους δύο πιλότους του. Το Νοέμβριο του 2008 χάθηκε πάλι με το πλήρωμά του το πρώτο AH-64A Αpache σε νυχτερινή άσκηση.

Το ευτύχημα, επαναλαμβάνουμε, είναι ότι σώθηκαν οι δύο πιλότοι. Αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο, εν τούτοις σημειώνουμε ότι η Αεροπορία Στρατού έχει “ερημώσει” από μηχανικούς λόγω αποχωρήσεων μετά τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων.

Από το ΓΕΣ αναφέρεται ότι “Το ελικόπτερο καλύπτεται από την συμβατική εγγύηση”, αλλά μάλλον αλλού οφείλεται το πρόβλημα!

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μεταβαίνει στην περιοχή του περιστατικού, θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος. Να σημειώσουμε ότι το ΓΕΣ μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιήσει το πόρισμα για το ατύχημα του Ιουλίου και αυτό είναι απαράδεκτο και ακούγεται τουλάχιστον ύποπτο.

Και η ανακοίνωση του ΓΕΣ μιάμιση ώρα περίπου μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από το defencenet.gr. Λίγο μπερδεμένη, αλλά μάλλον ξύπνησαν … απότομα.

“Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Δευτέρα 02 Μαΐου 2011 και ώρα την 22:45 Ελικόπτερο τύπου APACHE AH – 64 D, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης νυκτερινής πτήσης, υπέστη μηχανική βλάβη ανατολικά της περιοχής των Μεγάρων. Κατά την εκτίμηση του πιλότου, στο Ελικόπτερο προκλήθηκε πυρκαγιά. Οι χειριστές του ελικοπτέρου το προσγείωσαν και το εγκατέλειψαν με ασφάλεια. Διεξάγονται όλες οι προβλεπόμενες – ενδεδειγμένες από την νομοθεσία έρευνες”.

 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.