ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αύξηση των μισθών των ΟΒΑ και των ΕΦΥΕΣ

Αύξηση των μισθών των ΟΒΑ και των ΕΦΥΕΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) σημαντική αύξηση στον μισθό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έως το τέλος Ιουνίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή.

Πιο συγκεκριμένα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, προτείνεται η καταβολή στους ΟΒΑ των επιδομάτων Ειδικής Απασχόλησης (201 ευρώ), Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (59 ευρώ) και Διοίκησης – Διεύθυνσης (30 ευρώ) με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβάλλονται και στους λοιπούς στρατιωτικούς. Ενδεικτικά, με την αύξηση στα παραπάνω επιδόματα οι αποδοχές των ΟΒΑ διαμορφώνονται ως εξής:

α) Άγαμος με υπηρεσία ενός έτους στο θεσμό, 852,17 ευρώ, έναντι 672* ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

β) Άγαμος με υπηρεσία τριών ετών στο θεσμό, 942,94 ευρώ, έναντι 761* ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

γ) Έγγαμος με υπηρεσία δύο ετών στο θεσμό, 931,21 ευρώ, έναντι 751* ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

δ) Έγγαμος με ένα τέκνο και υπηρεσία τριών ετών στο θεσμό, 1.071,88 ευρώ, έναντι 891* ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

* Τα συγκεκριμένα ποσά ενδέχεται να έχουν απόκλιση 5 έως 10 ευρώ ανάλογα με την φορολογία έκαστου.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους ΟΒΑ να υπηρετούν σε Ειρηνευτικές Αποστολές του εξωτερικού και να συμμετέχουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με υπερτριπλάσιες μηνιαίες αποδοχές, σε συνάρτηση και από την κατηγορία της χώρας στην οποία υπηρετούν αλλά και από την κατηγορία στην οποία ανήκουν ως στρατιωτικοί.

Να σημειώσουμε ότι δυνατότητα να δηλώσουν ανακατάταξη ως ΟΒΑ στο Στρατό Ξηράς, έχουν όλοι οι νέοι που εκπληρώνουν ή πρόκειται να εκπληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία. Όσοι υπηρετούν την θητεία τους ως οπλίτες, μπορούν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της θητείας τους, να ζητήσουν με αίτηση που θα υποβάλουν στη Μονάδα τους, την ανακατάταξή τους για περίοδο ενός (1) μέχρι τριών (3) ετών. Δεκτοί για ανακατάταξη ως ΟΒΑ γίνονται όσοι είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων και έχουν ηλικία 19 μέχρι 25 ετών. Οι ΟΒΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, με τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς. Ασφαλίζονται στον Κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, ενώ σε περίπτωση που υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), πριμοδοτούνται με εκατό (100) μόρια.

ΕΦΕΔΡΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΕΦ.Υ.ΕΣ)

Στο πλαίσιο της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης θα τακτοποιείται επίσης και το θέμα των αποδοχών των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ) στους οποίους επίσης αυξάνονται τα επιδόματα. Ειδικότερα, οι ΕΦ.Υ.ΕΣ, με την νέα νομοθετική ρύθμιση θα λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές με τους ομοιόβαθμούς αυτών επαγγελματίες στρατιωτικούς, ήτοι βασικό μισθό Λοχία, Επίδομα Ειδικής Απασχόλησης, Επίδομα Εξομάλυνσης Μισθολογικών Διαφορών, Επίδομα Θέσης Υψηλής Ευθύνης, Επίδομα Ειδικών Συνθηκών και Επίδομα Οικογενειακής παροχής, καθώς και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας υπό προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα οι αποδοχές των ΕΦΥΕΣ, ανάλογα με τον φορέα ασφάλισής τους, διαμορφώνονται σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.