ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προς ακύρωση βαίνει το πρόγραμμα Marder 1A3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προς ακύρωση βαίνει το πρόγραμμα Marder 1A3

Με ταχύτατες διαδικασίες το ΓΕΣ φαίνεται ότι προχωράει στην ακύρωση του προγράμματος προμηθείας 415 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Marder 1A3 από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού, αντιστρέφοντας κατά 180 μοίρες τη μέχρι τώρα πολιτική του.

Χθες μόλις, «μπήκαν» οι τελευταίες υπογραφές στη μελέτη της αρμόδιας Μόνιμης Επιτροπής Εξοπλισμών (ΜΕΕ) Τεθωρακισμένων Οχημάτων και σήμερα το ζήτημα προωθείται στο Συμβούλιο Εξοπλισμών για τα περαιτέρω. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Επιτελείου, εντύπωση προκαλεί η ταχύτητα διευθέτησης του θέματος, εντελώς ασυνήθιστη για τα δεδομένα της γραφειοκρατίας του ΓΕΣ. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η ταχύτητα εξέλιξης της σχετικής διαδικασίας θυμίζει πολύ την περίοδο 1996-2000. Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση που κυριαρχεί είναι η ακύρωση του προγράμματος με κύρια αίτια το υψηλό κόστος προμήθειας, την αδυναμία εισαγωγής όλων των οχημάτων σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2008 και την μη απάντηση από τη γερμανική πλευρά σε όλα τα σενάρια εργοστασιακής αξιοποίησης που ζήτησε η ελληνική.

Της εξέλιξης που διαφαίνεται έχουν όμως προηγηθεί και άλλες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την προεξόφληση της απόφασης της ΜΕΕ.

Αυτό συνέβη κατά την επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Τετάρτη 20 Ιουνίου, όταν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) Ευάγγελος Βασιλάκος, ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, δήλωσε ότι «έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα τα πάρουμε»!

Ας επισημανθεί εδώ ότι η αρμόδια ΜΕΕ είχε συγκληθεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στις 19 Ιουνίου και όπως είναι αυτονόητο δεν είχε ολοκληρώσει τη μελέτη.

Ο Πρέσβης επισκέφθηκε το υπουργείο για να ενημερώσει την ελληνική πλευρά επίσημα για τη βελτιωμένη προσφορά της γερμανικής κυβέρνησης η οποία είναι χαμηλότερη του προϋπολογισμού των 260 εκατ. ευρώ. Επίσης ο Πρέσβης επιβεβαίωσε την υποβολή τεσσάρων σεναρίων εργοστασιακής αξιοποίησης (που σύμφωνα με τη ΓΔΑΕΕ δεν είχε γίνει!), όπως επίσης και το γεγονός ότι 186 Marder 1A3 (που αρκούν για τον εξοπλισμό τεσσάρων μηχανοκίνητων ταγμάτων) είναι άμεσα έτοιμα για παράδοση και χρήση από τον Ελληνικό Στρατό. Τα εν λόγω οχήματα προέρχονται από το πολεμικό απόθεμα που διατηρούσε ο Γερμανικός στρατός. Ανέφερε επίσης ότι τα υπόλοιπα 229 οχήματα, ανάλογα με το σενάριο που θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση, θα αξιοποιούνταν εργοστασιακά το αργότερο σε 24 μήνες από την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.