Η ΓΔΑΕΕ καθυστερεί την παράδοση των Leopard 2HEL

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή που παρακολούθησε τις δοκιμές για τις επιδόσεις της θωράκισης οροφής του νέου άρματος μάχης του Ελληνικού Στρατού Leopard 2HEL ολοκλήρωσε το πρακτικό της και το υπέβαλλε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ)…

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή που παρακολούθησε τις δοκιμές για τις επιδόσεις της θωράκισης οροφής του νέου άρματος μάχης του Ελληνικού Στρατού Leopard 2HEL ολοκλήρωσε το πρακτικό της και το υπέβαλλε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), εν τούτοις οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης δεν είχαν προχωρήσει στη σύνταξη του Φύλλου Εσωτερικής Ενημέρωσης (ΦΕΕ) και την προώθησή του προς υπογραφή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των 50 και πλέον αρμάτων τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στην 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Ξάνθη. Στο μεταξύ, την κατάσταση περιπλέκει περισσότερο η απόφαση την οποία είναι ιδιαίτερα πιθανόν να λάβει η αρμόδια διεύθυνση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία γνωμοδότησε ότι όντως ο χρήστης, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, υπόκειται στην καταβολή ΦΠΑ ύψους 19% για τα αντικείμενα της ύψους 1,7 δισ. ευρώ σύμβασης, που περιλαμβάνουν υποκατασκευαστικό έργο ή άλλες εργασίες στην Ελλάδα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να καταβάλλει περί τα 300 εκατ. ευρώ ως ΦΠΑ ώστε να απεμπλακεί το πρόγραμμα από τα νομικά-φορολογικά κωλύματα. Υπενθυμίζουμε ότι το Μάρτιο του 2003 που υπογράφηκε η σύμβαση προμήθειας των Leopard 2HEL, η τότε κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, δεν συμπεριέλαβε τον ΦΠΑ, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση της εξαίρεσης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.