Επιβολή ή μη ΦΠΑ στο Leopard 2HEL;

Μετά περίπου ενάμισι χρόνο το ζήτημα επιβολής ή μη Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στη σύμβαση προμήθειας των Leopard 2HEL διευθετήθηκε οριστικά.

Όπως επανειλημμένα είχε προβλέψει το www.defencenet.gr και η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τελικά αποφάσισε ότι η σύμβαση προμηθείας των νέων αρμάτων μάχης Leopard 2HEL υπόκειται σε ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλει ο αγοραστής. Έτσι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προβλέψει την καταβολή περίπου 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ΦΠΑ για το τμήμα της σύμβασης που θα εκτελεσθεί εγχώρια ή με ελληνική συμμετοχή.

Η απόφαση έθεσε άδοξο τέλος στις προσπάθειες της ΓΔΑΕΕ για αποφυγή καταβολής του φόρου, παρά τις αντίθετες και πλήρως τεκμηριωμένες κατά καιρούς εισηγήσεις των επιτελών της, στον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Ευάγγελο Βασιλάκο. Το γεγονός είναι ότι η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημιούργησε αισθήματα ανακούφισης στο ΓΕΣ αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (με μόνη εξαίρεση τη…ΓΔΑΕΕ) αφού πλέον επιλύεται οριστικά ένα μείζον πρόβλημα για την ομαλή υλοποίηση της σύμβασης.

Απομένει όμως να πλανάται ως ερωτηματικό ο στρουθοκαμηλισμός που επέδειξε η ΓΔΑΕΕ, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των επιτελών της, σε ένα απλό κατά βάση νομικό ζήτημα. Ακόμη και οι μη νομομαθείς αντιλαμβάνονται ότι από τη στιγμή που το αντικείμενο της σύμβασης δεν εξαιρείται ρητά από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, τότε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να καταβληθεί ο αναλογών φόρος. Η πραγματικότητα αυτή είναι μεν οδυνηρή για τα οικονομικά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν παύει να είναι υπαρκτή. Μάλιστα από τη στιγμή που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε τη σύμβαση προμήθειας χωρίς να περιλαμβάνεται η καταβολή ΦΠΑ (σε μία προσπάθεια περιορισμού του κόστους της ύψους 1,7 δις ευρώ σύμβασης), και δεν προέβη στην ταυτόχρονη υπαγωγή της σε ειδικό νομικό καθεστώς, η πορεία προς το σημείο που φθάσαμε σήμερα ήταν προδιαγεγραμμένη.

Τα ερωτηματικά όμως για τη στάση της ΓΔΑΕΕ η οποία επί ενάμισι χρόνο προωθούσε μία αντίθετη με τη νομική πραγματικότητα άποψη με συνέπεια την καθυστέρηση του προγράμματος θα συνεχίσουν να παραμένουν. Μάλιστα γίνονται ακόμη εντονότερα αν συνεκτιμηθεί το αυτονόητο: ο ΦΠΑ που καταβάλλεται τελικά θα καταλήξει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως έσοδο του προϋπολογισμού!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.