ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αμερικανική πρόταση για Μ109Α5

Αμερικανική πρόταση για Μ109Α5

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.defencenet.gr, οι ΗΠΑ έκαναν πρόσφατα γνωστό στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα προμήθειας…

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.defencenet.gr, οι ΗΠΑ έκαναν πρόσφατα γνωστή στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα προμήθειας αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A5 των 155 χιλ. από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού συμπεριλαμβανομένων και μονάδων που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία.

Η πρόταση διαβιβάστηκε από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office for Defense Cooperation) και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο αριθμός των προς προμήθεια οβιδοβόλων δεν είναι συγκεκριμένος αλλά παρέχεται το δικαίωμα στην ελληνική πλευρά να τον καθορίσει ανάλογα με τις επιθυμίες της.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το κόστος ανά οβιδοβόλο ανέρχεται σε 250.000 δολάρια ΗΠΑ στην  κατάσταση «where is, as is» (όπου είναι, όπως είναι), ενώ το κόστος εργοστασιακής αξιοποίησης ανέρχεται σε ύψος 650 χιλιάδων δολαρίων ανά οβιδοβόλο με πιθανή την υλοποίηση της σε ελληνικό στρατιωτικό εργοστάσιο.

Σύμφωνα με την πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τιμές αυτές είναι οι αρχικές και συνήθως κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο χωρών επιτυγχάνονται αρκετά σημαντικές εκπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε υπηρεσία στον ελληνικό Στρατό 12 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A5 με την 138 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού (138 Α/Κ ΜΜΠ) της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρόταση της αμερικανικής πλευράς προσφέρει πλέον στο Πυροβολικό Μάχης του ελληνικού Στρατού μία εναλλακτική πηγή προμήθειας μεγάλου αριθμού αυτοκινούμενων οβιδοβόλων έναντι ικανοποιητικού κόστους, επιτρέποντας έτσι τον μαζικό εκσυγχρονισμό του στόλου, αλλά και την απόσυρση παλαιότερων μικρών δυνατοτήτων ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων.     

Στην συνέχεια, με έναν έξυπνο χειρισμό των αρμοδίων επιτελών του ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο των Εξωτερικών για την αναπροσαρμογή, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, των οροφών οπλικών συστημάτων (TLE: Treaty Limited Equipment) που υπάγονται στην συνθήκη CFE, ένα καίριο ζήτημα που «ταλάνισε» τις προμήθειες αμερικανικών όπλων ακόμη και από τρίτες χώρες έλαβε αίσιο τέλος.

Πρόσφατα, περίπου τρεις μήνες μετά την παραχώρηση εκ μέρους της Ελλάδας οροφών TLE στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία επ’ ωφελεία των ΗΠΑ, για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης των αμερικανικών δυνάμεων σε αυτές τις δύο χώρες, η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε επίσημα την ελληνική ότι είναι πλέον απρόσκοπτη η έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη για όλα τα αμερικανικά συστήματα που προμηθεύονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη και από τρίτες χώρες.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά την αυτόματη επαναφορά στο προσκήνιο της προμήθειας των 169 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A3GEA1 από τα γερμανικά αποθέματα. Εξ αυτών, τα 18 παραχωρούνται ως αντισταθμιστικά ωφελήματα για την προμήθεια από τη χώρα μας των 24 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000GR ενώ τα υπόλοιπα 151 είχαν προσφερθεί έναντι συμβολικού τιμήματος 15 εκατ. ευρώ.

Καλά ενημερωμένες πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) επισήμαναν ότι η δυνατότητα αυτή σε συνδυασμό με τα προσφερόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες M109A5 (βλ. σχετική είδηση) επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση και επιλογή των βέλτιστων σε κατάσταση πυροβόλων, ενώ σε κάθε περίπτωση και ασχέτως τύπων ή συνδυασμού, θα επιτευχθεί με μικρό σχετικά κόστος, ο μαζικός εκσυγχρονισμός του στόλου και θα γίνει δυνατή η απόσυρση παλαιότερων εκδόσεων όπως τα M109A1B, M109A2.

Αν μάλιστα ο αριθμός των πυροβόλων που θα αποκτηθούν είναι μεγάλος τότε θα αποσυρθούν και τα M109A3. Χαρακτήρισαν επίσης τη δυνατότητα αυτή ως μη αντιστρατευόμενη την πρόθεση του ΓΕΣ για την προμήθεια μεταχειρισμένων PzH-2000 από τα αποθέματα του γερμανικού ή και του ολλανδικού Στρατού.

Η προσφορά των M109A5 αλλά και η αποδέσμευση των M109A3GEA1, ανεξάρτητα από ποιον τύπο και τι ποσότητες θα γίνει η προμήθεια, έρχεται κυριολεκτικά ως «από μηχανής Θεός» για να υποβοηθήσει τον μαζικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού Πυροβολικού Μάχης με μικρό σχετικά κόστος και με συστήματα τα οποία, είτε βρίσκονται σε πολύ καλύτερη λειτουργική κατάσταση είτε ανώτερων επιδόσεων από αυτά που ήδη υπηρετούν.

Σε συνδυασμό δε με την πρόθεση προμήθειας 36 συνολικά PzH-2000, που είναι σαφώς υψηλότερου κόστους αλλά και υψηλότερων επιδόσεων, το ελληνικό Πυροβολικό Μάχης όχι μόνον θα αποκαταστήσει την επιχειρησιακή ανισορροπία που διαμορφώνει η ένταξη σε αυξανόμενους αριθμούς των Firtina και Panter στον τουρκικό Στρατό, αλλά και θα αποκτήσει σημαντικότατο επιχειρησιακό πλεονέκτημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.