ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Εξελίξεις στο πρόγραμμα των πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλ.

Εξελίξεις στο πρόγραμμα των πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλ.

Με δύο διαδοχικές συναντήσεις ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) Ευάγγελος Βασιλάκος…

Με δύο διαδοχικές συναντήσεις ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) Ευάγγελος Βασιλάκος δρομολογεί την έναρξη του προγράμματος των πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλ.

Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα ο κ. Βασιλάκος συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες από τις οποίες, όπως αποφάσισε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στην πρόσφατη συνεδρίαση του να ζητηθούν προσφορές στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για την προμήθεια πυρομαχικών κινητικής ενέργειας DM63 και χημικής ενέργειας M830A1 αντίστοιχα.

Οι συναντήσεις με τους πρέσβεις των δύο χωρών προφανώς αφορούν τη μέσω αυτών επίσημη ενημέρωση τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται και η αποστολή των επίσημων αιτήσεων για προσφορά (RFP: Request for Proposal) που τώρα συντάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΔΑΕΕ.

Στην περίπτωση της Γερμανίας αυτή θα διαβιβαστεί στον Ακόλουθο Άμυνας στη Βόννη και μέσω αυτού στο ελληνικό γραφείο συνδέσμου στη BWB (την ομόλογη της ΓΔΑΕΕ) στο Κόμπλενζ.

Για την αμερικανική κυβέρνηση η αίτηση θα διαβιβαστεί μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office for Defense Cooperation) που εδρεύει στο Γουδί.

Αμέσως μετά την αποστολή των αιτήσεων προσφορών οι δύο ανάδοχοι, η γερμανική Rheinmetall και η αμερικανική ATK αναμένεται να κληθούν από τη ΓΔΑΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εγχώρια συμπαραγωγή από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που θα πρέπει να προσφερθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Με τη λήψη των απαντήσεων στο RFP θα αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων ώστε να αποσαφηνισθούν όλες οι λεπτομέρειες των διακρατικών συμφωνιών.

Με το πέρας της διαδικασίας τα από κοινού συμφωνηθέντα πρακτικά, που θα αποτελέσουν και τα κείμενα των αντίστοιχων διακρατικών συμφωνιών θα υποβληθούν για επικύρωση στο ΚΥΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψους 396 εκατ. ευρώ πρόγραμμα αφορά την προμήθεια περίπου 50.000 πυρομαχικών κινητικής ενέργειας APFSDS-T τύπου DM63 γερμανικής προέλευσης, πιστοποιημένα για πυροβόλα L44/L55, και 30.000 περίπου πυρομαχικών χημικής ενέργειας αμερικανικής προέλευσης, τύπου M830A1 μαζί με τα αντίστοιχα βλήματα ασκήσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ζητείται επίσης και η «με δωρεά δανεισμό» παραχώρηση περίπου 20.000 πυρομαχικών κινητικής και χημικής ενέργειας για την άμεση κάλυψη των αναγκών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.