ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπεγράφη η ΑΕΠ για την προμήθεια ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3HEL

Υπεγράφη η ΑΕΠ για την προμήθεια ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3HEL

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης υπέγραψε την Αρχική Εντολή Προμήθειας 420 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης υπέγραψε την Αρχική Εντολή Προμήθειας 420 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 από την Ρωσική Ομοσπονδία. Η εν λόγω αρχική έγκριση έχει ήδη υπογραφτεί δυο εβδομάδες πριν το Πάσχα. 

Το αρχικό κόστος υπολογίζεται τελικά στο ίδιο ποσό που είχε αρχικά ανακοινωθεί, δηλαδή περί τα 1,2-1,3 δις ευρώ.

Όπως είχαμε ήδη ενημερώσει από τον Δεκέμβριο του 2007, το μοναδικό σύστημα επί του οχήματος μη ρωσικής προέλευσης θα είναι οι εκτοξευτές καπνογόνων, που θα είναι ελληνικής προέλευσης. Τελικώς τα πολυβόλα θα είναι και τα τρία ρωσικής κατασκευής, διαψεύδοντας την φημολογία που είχε αναπτυχθεί περί αντικατάστασης των δυο πλευρικών πολυβόλων με το MG3 των ΕΑΣ.

Στην προμήθεια περιλαμβάνονται επιπλέον των 420 οχημάτων, 30 οχήματα περισυλλογής BREM-L, 4 εξομοιωτές βολής, 4 εξομοιωτές εκπαιδεύσεως καθώς και 4 εκπαιδευτικά οχήματα οδηγών.

Η ακριβής σύνθεση και οι ποσότητες του υπόλοιπου εκπαιδευτικού εξοπλισμού θα καθορισθούν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

To νέο ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού θα κωδικοποιηθεί ως BMP-3HEL.

Σχετικά με την διαμόρφωση του οχήματος, από όσα έχουν γίνει γνωστά, το όχημα τελικώς θα φέρει μόνο ένα θερμικό σκοπευτικό σύστημα, ενώ βασική προϋπόθεση θα είναι να συνεργάζεται με το σύστημα διαχείρισης μάχης Ηνίοχος που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό.

Σημειώνεται επίσης σχετικά με την χρηματοδότηση της προμήθειας ότι οι απαιτούμενες για την υλοποίηση του προγράμματος πιστώσεις θα διατεθούν ως εξής:

>338.079.750 ευρώ από το υπ’ αριθμόν 15β πρόγραμμα «προμήθεια 291 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ» του ΕΜΠΑΕ 2006-2010, ΚΑΕ 6912 με έναρξη χρηματοδότησης το έτος 2008.

>850-950 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών με τη διάθεση συμπληρωματικών πιστώσεων πέραν  των εγγεγραμμένων στα έτη που θα απαιτηθούν πληρωμές στον Αναπτυξιακό ΠΟΥ του ΥΠΕΘΑ και εντός του ύψους των εγκριθεισών από το ΚΥ.Σ.Ε.Α. οροφών του ΕΜΠΑ 2006-2010 σύμφωνα με την (ιβ) απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. 

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα επιθυμητά προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) εντάσσονται και η δημιουργία κέντρου τεχνικής υποστήριξης σε στρατιωτικό εργοστάσιο και υποστήριξή του με ευθύνη της ρωσικής πλευράς τουλάχιστον για 5 έτη μετά τη λήξη της εγγύησης καλής λειτουργίας.

Κατά αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πλήρως η «Σ» για το θέμα της βιομηχανικής συμμετοχής (σ.σ. πριν δυο μήνες) ότι το 308 ΠΕΒ στην Θεσσαλονίκη θα σηκώσει το βάρος της συναρμολόγησης και εργοστασιακής υποστήριξης του οχήματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποσό περιλαμβάνονται και ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης, για δυο έτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο τεύχος 165 της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα την Πέμπτη 15 Μαΐου 2008.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.