ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας των Διευθύνσεων Στρατιωτικών Έργων

Στην υλοποίηση και εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) κατά το Πρότυπο ISO 9001/2000, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αναβάθμισης των εκτελουμένων έργων, προέβη το ΓΕΣ.

Η βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών είναι μια διαρκής προσπάθεια, που εκδηλώνεται με δράσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής των έργων (Δημοσίων κλπ), από την αρχική σύλληψη και προμελέτη του έργου μέχρι την εκπόνηση πλήρων μελετών με άρτιες τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και από την επιλογή του συστήματος δημοπράτησης μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου. Ήδη από το 2007 Πιστοποιητικό Διαχείρισης Ποιότητας κατά τα πρότυπα ISO 9001/2000 έχουν λάβει όλες οι Διευθύνσεις Στρατιωτικών Έργων, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την εκτέλεση και παρακολούθηση των στρατιωτικών έργων, που εκτελούνται σε όλη την επικράτεια. Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας εφαρμόζεται με άριστα αποτελέσματα τόσο στον κατασκευαστικό τομέα (ποιότητα εκτελούμενων έργων), όσο και στον οικονομικό.Η ποιότητα της κατασκευής είναι ουσιαστικής σημασίας για την μετέπειτα αξία του ίδιου του έργου. Ένα έργο κακότεχνα κατασκευασμένο, δεν καλύπτει τις ανάγκες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Συνέπεια μιας κακότεχνης κατασκευής είναι οι συνεχείς επισκευές, που απαιτούν υψηλό κόστος, αλλά και μείωση της διάρκειας ζωής του ίδιου του έργου. Η ποιότητα μιας κατασκευής εξασφαλίζεται (και η κατασκευή είναι πλέον αποδεκτή) όταν ικανοποιούνται δύο βασικά κριτήρια, η συμμόρφωση της κατασκευής με τις απαιτήσεις της μελέτης και των συμβατικών όρων και η συμμόρφωση της κατασκευής με τις απαιτήσεις των υπαρχόντων κανονισμών, που στοχεύουν στην αντοχή και στην λειτουργικότητά της με επαρκή ασφάλεια.Η εξασφάλιση της ικανοποίησης των δύο παραπάνω κριτηρίων, γίνεται με την υλοποίηση ενός συνόλου ενεργειών (ελέγχων, εξετάσεων, επιθεωρήσεων κλπ.) και ενός συνόλου αποφάσεων (όπως συμμόρφωση σε προσυμφωνημένους κανόνες, ή μη συμμόρφωση, αποδοχή ή απόρριψη). Τα δύο αυτά σύνολα ενεργειών και αποφάσεων συντελούν ουσιαστικά στον έλεγχο της ποιότητας. Εκτός από την εφαρμογή του συστήματος ISO 9001/2000 το ΓΕΣ στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία των ΔΣΕ προχώρησε παράλληλα και στην βελτίωση του προσωπικού και μέσων και συγκεκριμένα:

-Εγκρίθηκε το νέο οργανόγραμμα λειτουργίας των ΔΣΕ με δημιουργία νέων τμημάτων όπως Τμήμα Παρακολούθησης Ποιότητας Έργων, Τμήμα Μηχανογράφησης Αρχείου και αναβαθμίστηκε το Τμήμα Μελετών και Κατασκευών.

-Συντάχθηκαν τα καθηκοντολόγια – προσοντολόγια του υπηρετούντος προσωπικού καθώς επίσης το μνημόνιο λειτουργίας ανά θέση.

-Είναι ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ο Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΔΣΕ από την Διεύθυνση Οργανώσεως του ΓΕΣ και αναμένεται σύντομα η έγκριση του.

-Όλες οι ΔΣΕ διαθέτουν σύνδεση με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

-Είναι στην τελική φάση επεξεργασίας η Ηλεκτρονική Διασύνδεση όλων των κατασκευαστικών φορέων του ΓΕΣ και η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου μελετών.

-Προγραμματίζεται η προμήθεια των προγραμμάτων μελετών καθώς και Η/Υ εναρμονισμένων με τα αντίστοιχα της Διεύθυνσης Υποστήριξης του ΓΕΣ.

-Αναβαθμίζονται οι τεχνικές γνώσεις του Στρατιωτικού Προσωπικού με την προσθήκη του 5ου εξαμήνου στην ΣΤΕΑΜΧ που εφαρμόζεται ήδη από το 2008.

-Προγραμματίζονται ετήσια εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του ΓΕΣ σε θέματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001/2000) και οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΣΕ, νομικής υποστήριξης κλπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των εκτελουμένων έργων αλλά και στον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισής τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.