ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018: Σενάρια κατάληψης της Χίου από τους Τούρκους και σενάρια επιστημονικής φαντασίας για «ανακατάληψή» της

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018: Σενάρια κατάληψης της Χίου από τους Τούρκους και σενάρια επιστημονικής φαντασίας για «ανακατάληψή» της

Ενα «περίεργο» σενάριο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην εφετινή διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2018», εκτέλεσαν με επιτυχία (πάντα οι ασκήσεις έχουν «επιτυχία») οι Ενοπλες Δυνάμεις στο νησί της Χίου.

Ενα σενάριο που άλλες εποχές θα φάνταζε αδιανόητο, αλλά πλέον και στο πλαίσιο της, όσο το δυνατόν, πιο ρεαλιστικής εκπαίδευσης των Κλάδων, στήθηκε και εκτελέστηκε: Το σενάριο της ανακατάληψης ενός μεγάλου ελληνικού νησιού το οποίο καταλήφθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από τις τουρκικές δυνάμεις.

Προσοχή: Οχι ένα μικρό νησί, σενάριο, που πολλάκις έχει «παιχθεί» τόσο ως άσκηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και στο ΥΠΕΞ, αλλά ενός μεγάλου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Χίος!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σενάριο είχε ως εξής:

Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει απόβασης διά θαλάσσης και από αέρος τις προηγούμενες ημέρες στη Χίο, είχαν καταλάβει το 40% του νησιού και ενίσχυαν συνεχώς το προγεφύρωμα.

Οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού με την υποστήριξη των κατοίκων, είχαν καταφέρει έναντι ισχυρότερων δυνάμεων του εχθρού να κρατήσουν το 60% του νησιού.

Επειδή όμως ο εχθρός συνέχιζε να ενισχύει τις δυνάμεις του κρίθηκε αναγκαία από τα Επιτελεία η αποστολή των Πεζοναυτών.

Βάσει του σεναρίου, η αποβατική δύναμη χτύπησε σε ακτή που ελεγχόταν από τον εχθρό στα μετόπισθεν αυτού.

Με κινήσεις διακλαδικές, δηλαδή από τους Πεζοναύτες, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, υποτίθεται ότι ο εχθρός περικυκλώθηκε, επλήγη σοβαρά και εξουδετερώθηκε.

Το σενάριο που αφορά την ελληνική αντεπίθεση, αποτελεί περισσότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για μια σειρά λόγων που θα εκτεθούν εν συνεχεία και καλό είναι να σταματήσει ο Ελληνικός Στρατός να ασκείται σε σενάρια που δεν έχουν περιθώριο υλοποίησης περισσότερο από 1/1.000.000!

Στην παρούσα φάση έχει μεγαλύτερη σημασία να δούμε πώς και γιατί το 40% της Χίου έπεσε στα χέρια του τουρκικού Στρατού, βάσει του σεναρίου.

Να πούμε ότι νησί στο οποίο ο επιτιθέμενος κερδίζει το 40% του εδάφους και η ενδοχώρα του και οι ανεξάντλητες εφεδρείες του, απέχουν «μια ανάσα» από τις ακτές του νησιού, ενώ οι εφεδρείες του αμυνόμενου απέχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα, είναι, ιστορικά, «χαμένη υπόθεση». Δεν υπάρχει νησί τέτοιο, στην ιστορία των πολέμων, που να μην έπεσε στα χέρια του εχθρού.

Καλό είναι να αναβαθμιστούν τα σενάρια. Και του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ. Λύσεις υπάρχουν.

Αποβάσεις Πεζοναυτών εν είδη Β’ΠΠ με αποβατικά των 17-20 κόμβων (Zubr, τέλος για πολλούς λόγους) είναι ωραίες για ταινία εποχής…

Η μεγάλη αποβατική ενέργεια των Ελλήνων πεζοναυτών στην Χίο ολοκληρώθηκε και ο Παρμενίων 2018 τερματίζεται αύριο με την τελική της φάση στο πεδίο βολής της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ο Αρχηγός του, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, μετέβη στη Χίο, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες στο πλαίσιο της άσκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων επέβησαν επί της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.