Πέθανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Iωάννης Βερυβάκης

Πέθανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Iωάννης Βερυβάκης

Πέθανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Iωάννης Βερυβάκης. Την ανακοίνωση έκανε στο Facebook ο στρατηγός Κωσταράκος εκφράζοντας την θλίψη του

«Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Στγού Ιωάννη Βερυβάκη. Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας εξαίρετος στρατιώτης και ηγέτης» ήταν τα λιγοστά λόγια του στρατηγού Κωσταράκου για τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Βερυβάκη.

Ο στρατηγός Βερυβάκης Ιωαννης (γεν. το 1930) είναι στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού στρατού που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Είναι γιος του αντιστράτηγου Δημητρίου Βερυβάκη και αδελφός του βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Λευτέρη Βερυβάκη.

Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου κατείχε μερικές από τις πιο ευαίσθητες και κρίσιμες θέσεις του στρατεύματος, ενώ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να τον ορίσει αρχηγό ΓΕΕΘΑ και να τον κρατήσει στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων ως το 1993, παρά το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν πολύ γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Βιογραφία-σταδιοδρομία

Γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα όπου υπηρετούσε τότε ο πατέρας του. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από την οποία αποφοίτησε το 1953 ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού, ενώ αργότερα αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).[1] Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Πεζικού, σε όλα τα σχολεία ειδικών δυνάμεων-αλεξιπτωτιστών, σε διάφορα Σχολεία γενικής στρατιωτικής μορφώσεως και στο Αμερικανικό Σχολείο Α/Τ Κατευθυνομένων Βλημάτων, από το οποίο αποφοίτησε με τη διάκριση «άριστος σκοπευτής».[1]

Τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε, μεταξύ άλλων:

  • Επιτελάρχης Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων
  • Διευθυντής 2ου Επιτελικού Γραφείου ΓΕΣ
  • Διοικητής ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων
  • Διοικητής ΑΣΔΕΝ
  • Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
  • Αρχηγός ΓΕΣ (1989-1990)

Το 1990, με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Φεβρουάριο του 1993, οπότε αποστρατεύθηκε.

H επιλογή του Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον Βερυβάκη σε αυτή τη θέση συζητήθηκε πάρα πολύ.

Μία από τις εκδοχές που κυκλοφορούσαν ήταν ότι ο Μητσοτάκης όντας κεντρογενής είχε αισθήματα απέχθειας προς τους «παραδοσιακούς δεξιούς» ανώτατους αξιωματικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τον Ιούλιο του 1991 ως τον Ιούνιο του 1992 ο στρατηγός Βερυβάκης ήταν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, και έχει λάβει πλήθος παρασήμων και στρατιωτικών μεταλλίων, του έχουν δε αποδοθεί οι τιμητικοί τίτλοι Commander of the Legion of Merit (ΗΠΑ), Commander of the Legion of Honor (Γαλλία), Knight of the Order of Madara (Α’ Ταξέως, μετά ξιφών – Βουλγαρία).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.