ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Μακρύ χέρι» για το ελληνικό Πυροβολικό

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα πρόσφατα σε ότι αφορά τη μαχητική ισχύ του ελληνικού Πυροβολικού Μάχης με την παραλαβή από τον ελληνικό Στρατό των πρώτων μερίδων βλημάτων Πυροβολικού DM-131 (γνωστό και με τον εργοστασιακό κωδικό RH-40) εκτεταμένου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω πυρομαχικά θα εξοπλίσουν τις δύο μοίρες αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000GR, την 156 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού (Α/ΚΜΜΠ) και την 165 Α/ΚΜΜΠ που επιχειρούν στη ζώνη ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού.

Κύριο χαρακτηριστικό των εν λόγω βλημάτων τα οποία κατασκευάζονται από την γερμανική εταιρία Rheinmetall είναι το βεληνεκές τους το οποίο και υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα.

Επίσης, η γόμωση του πυρομαχικού είναι «αναίσθητη σε εκρήξεις εκ συμπαθείας» (insensitive) γεγονός που αυξάνει την επιβιωσιμότητα και ασφάλεια του μέσου πυρός που τα βάλλει.

Σε επιχειρησιακή χρήση το DM-131 συνδυάζεται με τα σπονδυλωτά προωθητικά γεμίσματα DM-92.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κόστος μιας πλήρους βολής DM-131 (+ έξι προωθητικά γεμίσματα DM-92) ανέρχεται περίπου σε 3.300 ευρώ με βάση τα στοιχεία του συμβολαίου που ανέθεσε ο ολλανδικός Στρατός.

Από την επιχειρησιακή πλευρά η εισαγωγή του DM-131 στο ελληνικό οπλοστάσιο μεγιστοποιεί τη επιχειρησιακή ικανότητα του ελληνικού Πυροβολικού Μάχης σε αποστολές αντι-πυροβολικού (όπου σαφώς το μεγαλύτερο βεληνεκές αποτελεί πλεονέκτημα) αλλά και στην προσβολή ιδιαίτερα κρίσιμων στόχων σε μεγάλο βάθος στην περιοχή του αντιπάλου.

Εξυπακούεται βέβαια ότι η μέγιστη αξιοποίηση των ανωτέρω πλεονεκτημάτων είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μόνο μέσω ενός αληθούς χρόνου (real time) συστήματος επιτήρησης, εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η προμήθεια των DM-131 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ανατραπείσας ισορροπίας στο Πυροβολικό Μάχης από τις συστηματικές τουρκικές ενέργειες.

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το σύνολο των 144 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων FIRTINA T-155 που είχε παραλάβει μέχρι τον Ιούνιο του 2009 ο τουρκικός Στρατός, είναι αναπτυγμένα στη ζώνη ευθύνης της πρώτης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.