ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

«Κόντρα» του πανεπιστημίου Μακεδονίας με το ΓΕΣ!

«Κόντρα» του πανεπιστημίου Μακεδονίας με το ΓΕΣ!

Τέσσερις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ασχολούνται σήμερα με ένα φλέγον θέμα στο οποίο εμπλέκεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Για δεύτερη φορά, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατεβαίνουν στους δρόμους για την οριστική επίλυση του κτιριακού προβλήματος που τα ταλανίζει το ίδρυμα για… 13 ολόκληρα χρόνια! 

Τόσα χρόνια έχουν περάσει μετά την πρώτη καταφατική απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόδοση του 50% των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  

Σήμερα, ωστόσο, οι φοιτητές ακόμα «στριμώχνονται» για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.  Η διοίκηση του πανεπιστημίου πασχίζει – ουσιαστικά αβοήθητη – να ικανοποιήσει τις λειτουργικές ανάγκες ενός ιδρύματος 10.000 φοιτητών σε εγκαταστάσεις που λόγω «στενότητας» έχουν καταντήσει… ανέκδοτο όσον αφορά στις συνθήκες διδασκαλίας.  

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Σ. Μαργαριτίδου στην εφημερίδα «Μακεδονία», οι φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών περιπλανώνται στα υπόγεια του ιδρύματος για να καταλήξουν σε μια πρώην αποθήκη η οποία χρησιμοποιείται ως αίθουσα διδασκαλίας.

Οι αίθουσες διδασκαλίας θυμίζουν ατμόσφαιρα γηπέδου καθώς οι φοιτητές κάθονται κυριολεκτικά όπου βρουν, μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τα βιβλία και τα τετράδια υπό μάλης αλλά αντί σε θρανία… στα σκαλιά.  Στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής μερικά μαθήματα πραγματοποιούνται «σε δόσεις», διαδοχικά δίωρα με τους φοιτητές χωρισμένους σε τμήματα, γιατί όλοι απλώς δεν χωρούν!

Όλη η υπόθεση ξεκίνησε από το 1996 όταν το αίτημα απόδοσης του παλαιού 424 στο ΠΑ.ΜΑΚ. έγινε καταρχήν δεκτό από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ Μανούσο Παραγιουδάκη. Επρόκειτο για την έμμεση αναγνώριση ενός σοβαρού προβλήματος. Από τότε η υπόθεση εκκρεμεί μεταξύ της παλινωδίας και της αδιαφορίας παρ’ όλες τις δεσμεύσεις της πρώην και της νυν πολιτικής ηγεσίας του τόπου.  

Παρά τις δεσμεύσεις του Κώστα Σημίτη το 1996, η απόδοση του νοσοκομείου αναβλήθηκε για να στεγαστούν ξενώνες φιλοξενίας του διερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού και στρατιωτικό μουσείο.  Το 2008 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Τασούλας επαναδεσμεύτηκε με τη σειρά του για την εύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας αλλά ένα χρόνο αργότερα, έκανε στροφή και από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι το ΓΕΣ αποφάσισε να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις τού πρώην 424, αν και η πρόταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ακόμα «εξετάζεται».

Μέχρι λοιπόν να «εξεταστεί διεξοδικά» το ζήτημα, οι φοιτητές θα παρακολουθούν παραδόσεις και θα δίνουν εξετάσεις κυριολεκτικά… ο ένας πάνω στον άλλο, σε κτιριακές εγκαταστάσεις που περατώθηκαν το 1991 για να εξυπηρετήσουν αρχικά πέντε, μετά έξι και σήμερα οκτώ ακαδημαϊκά τμήματα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γεώργιος Σαλαπασίδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.